Исламабад, Пакистан – Пакистан и Международният валутен фонд (МВФ) постигнаха

...
Исламабад, Пакистан – Пакистан и Международният валутен фонд (МВФ) постигнаха
Коментари Харесай

Пакистан и МВФ постигнаха споразумение за отпускане на $700 милиона от спасителен пакет от $3 милиарда

Исламабад, Пакистан – Пакистан и Международният валутен фонд (МВФ) реализираха предварителна договорка за разпределяне на $700 м от избавителен пакет от $3 милиарда след две седмици договаряния с световния заемодател.

МВФ в сряда съобщи, че е постигнал съглашение на равнище чиновници с краткотрайното държавно управление на Пакистан за първия обзор на фонда от $3 милиарда

Продължавайте да четете

листата от 4 позиции „ Изключително високи “ стопански опасности в Пакистан, се споделя в отчета на МВФ Ще избави ли пакистанското съглашение с МВФ стопанската система му? МВФ утвърждава дълго чакания избавителен проект от $3 милиарда за Пакистан Пакистан получава $2 милиарда от Саудитска Арабия ден преди основната среща на МВФ завършек на списъка

„ След утвърждение [от изпълнителния съвет на МВФ] към 700 милиона $ ще станат налични, с което общите заплащания по програмата ще доближат съвсем 1,9 милиарда $ “, сподели в изказване ръководителят на задачата на МВФ в Пакистан Нейтън Портър.

Фондът от 700 милиона $ е вторият транш от избавителната стратегия, която МВФ подписа с Пакистан през юни тази година. Следващия месец страната с финансови усложнения – на ръба на банкрута – получи първия транш от 1,2 милиарда $ и беше помолена от МВФ да предприеме поредност от стъпки, в това число преразглеждане на бюджета си и преустановяване на дотациите за електрическа енергия и гориво.

След своя двуседмичен обзор на икономическата обстановка в Пакистан, който завърши в сряда, МВФ в изказването си сподели: „ В ход е зараждащо се възобновяване, подкрепено от поддръжката на интернационалните сътрудници и признаци на усъвършенствано доверие. “

В изказването се прибавя, че инфлацията – която през май доближи 38 %, най-високата стойност от четири десетилетия, и сега се движи на към 30 % – се „ чака да спадне през идващите месеци на фона на намаляващите ограничавания в предлагането и скромното търсене “. < /p>

Но световният заемодател предизвести, че стопанската система на страната към момента не е излязла от гората.

„ Пакистан остава предразположен на обилни външни опасности, в това число усилване на геополитическото напрежение, възкръсване на цените на суровините и по-нататъшно стягане на световните финансови условия. Усилията за създаване на резистентност би трябвало да продължат “, се споделя в него.

Пакистан, където живеят 241 милиона души, е изправен пред финансова и политическа неустойчивост от близо две години. Чуждестранните запаси на нейната централна банка се изчерпаха до по-малко от 4 милиарда $, оставяйки задоволително пари за по-малко от месец импорт. Дължи повече от 20 милиарда $ външен дълг през настоящата фискална година.

Междувременно пакистанската рупия е изгубила повече от 50 % от цената си по отношение на $ за една година.

Някои анализатори обаче споделят, че рационалните политически решения на пакистанското държавно управление са подобрили макроикономическите основи, като да вземем за пример инфлацията, която спадна до 27 % през октомври.

Икономистът от Лахор Хина Шейх сподели пред Al Jazeera, че държавното управление е подхванало „ смели стъпки “ в сходство с условията на МВФ за „ доста увеличение “ на цените на силата и гарантиране, че цената на рупията се дефинира от пазарните сили.

„ Ако държавното управление продължи да извършва изискванията на МВФ, това може да проправи пътя за определено държавно управление да договаря за различен пакет “, сподели тя.

Хакан Наджиб, някогашен консултант в Министерството на финансите, сподели, че това, че Пакистан удовлетворява МВФ по отношение на настоящата си икономическа политика, е добър знак.

„ Сега е от първостепенно значение Пакистан да остане с МВФ, с цел да извърши бъдещите си условия за външно финансиране. Също по този начин е прелестно да забележим по какъв начин кредиторът признава скорошното възобновяване на стопанската система и се надява на понижаване на инфлацията през идващите месеци “, сподели Наджиб пред Al Jazeera.

С националните избори, планувани за февруари, Шейх сподели, че оповестяването на вота също прибавя „ известна непоклатимост “ към политическата обстановка.

„ Тези строги ограничения и основни промени бяха и е по-вероятно да бъдат въведени по време на краткотрайната конфигурация. Една определена администрация може да се поколебае да предприеме сложни стопански ограничения “, сподели тя.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР