„Искат да ме сменят, за да овладеят прокуратурата, но нямат

...
„Искат да ме сменят, за да овладеят прокуратурата, но нямат
Коментари Харесай

Гешев до ВСС: Искат да ме сменят, за да овладеят прокуратурата


„ Искат да ме сменят, с цел да овладеят прокуратурата, само че нямат правни причини “ – това се споделя в мнение до Висшия правосъден съвет от основния прокурор Иван Гешев.

В документа се показва, че предлагането е в несъгласие с Конституцията на Република България, Закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, а като цяло и с общата доктрина на правото, действието на управляващите и развиването на правосъдната промяна.

„ Това предложение не се основава на правни причини, а на политически съдения и субективни изводи и на процедура е персонална оценка на професионалните и нравствени качества на основния прокурор от сегашния министър на правораздаването “, написа още в мнението.

В мнението са изложени съответни доводи и възражения по всеки пункт от предлагането на министъра на правораздаването, даже и по тези, които следва да бъдат оставени без разглеждане.

„ Твърдението, че основният прокурор е уронил престижа на правосъдната власт е безусловно несъстоятелно “ се показва в документа. Според Гешев то би могло да се схване като изявление на министъра, което цели публичен отзив.

„ В ревюто на министъра на правораздаването са направени комплицирани взаимовръзки сред събития в страната и чужбина. След като даже основният прокурор няма пълномощия по съответни наказателни производства, то това би следвало да важи в още по-голяма степен за представител на изпълнителната власт. Посочените от госпожа Йорданова изводи и рекомендации по отношение на хода на висящи досъдебни производства нарушават съществени европейски правила като господство на закона и разделяне на управляващите “, написа още в мнението.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР