Искат 1000 лева глоба от председателя на Върховния касационен съд

...
Искат 1000 лева глоба от председателя на Върховния касационен съд
Коментари Харесай

Глобяват Лозан Панов с хиляди за неподадена декларация

Искат 1000 лв. санкция от ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов за неподадена имуществена деклараци пред Сметната палата. Декларацията е по Закона за гласност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности (ЗПИЛЗВДДД), оповестява Правен свят.

Глобата надвишава избраната глоба на други двама магистрати - основния прокурор Сотир Цацаров и някогашния шеф на Националната следствена работа Евгени Диков. За забавено подаване на декларацията по този закон основният прокурор е с санкция 300 лв., а някогашния следова №1 - 400 лв.. Сборът от санкциите на Цацаров и на Диков е по-малък от санкцията на Панов. Казусът с имуществената декларация на Панов е в ръцете на арбитър от СРС. От юридическото издание позволяват хипотезата, че съдията, който би трябвало да реши за санкцията на ръководителя на ВК може да му се наложи да се явява на конкурс пред Съдийската гилдия, а въпросите да задава ръководителят на Върховен касационен съд.

Историята на тази санкция стартира от началото на 2018 година, когато ръководителят на Сметната палата Цветан Цветков е издал наказателно разпореждане против Панов за това, че не е заявил имущественото си положение за 2016 година Крайният период за това е изминал на 30 април 2017 година След му е наложено административно наказване - санкция в размер на 1000 лева, постановлението е обжалвано пред Софийския областен съд. Панов е възразил пред Сметната палата, като се е позовал на измененията в Закона за правосъдната власт, с които от 2017 година магистратите към този момент се регистрират пред Инспектората към Висш съдебен съвет. Според правното издание за членовете на Висш съдебен съвет, какъвто по право се явява и Лозан Панов, е траяло да важи условието за обявление на имуществото и пред Публичния указател на Сметната палата.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР