Искаш да имаш блестяща и здрава усмивка. За да я

...
Искаш да имаш блестяща и здрава усмивка. За да я
Коментари Харесай

Автотрансплантацията като по-добра алтернатива на имплантите

Искаш да имаш блестяща и здрава усмивка . За да я постигнеш, сигурно би трябвало да се довериш на екип от експерти, които да създадат точна оценка на положението на зъбите и предложат решение.

Всеки зъб е комплициран организъм и за решаването на другите му проблеми в клиника Medical Dent залагат на профилираното лекуване и потреблението на новаторски способи, само че тествани и надеждни.

Един от тези нови способи е автотрансплантацията на зъб , която се ползва в България неотдавна, само че сполучливо решените случаи към този момент са десетки. Най-просто казано, автотрансплантация значи преместването на един зъб от една позиция на друга. Не всеки зъб може да заеме всяка позиция, по тази причина дали това да е мъдрецът или някой от резците, взема решение стоматологът.

Подробно показване на метода направиха доктор Бранимир Кирилов, орален хирург, имплантолог и доктор Миле Чурлинов, ендодонтист, които са част от екипа на Medical Dent и дружно работят по случаите, когато автотрансплантацията е допустима или желана в процеса на лекуване.

Д-р Чурлинов, чийто първи случай в автотрансплантацията е 8-годишно момче и при което резултатите са повече от блестящи, е безапелационен, че това е по-добрият способ при деца и младежи до 23-24- годишна възраст. При тях върнатият на мястото си или пък изместен зъб има над 70-процентен късмет да остане жив и което е още по-важно, да се запази растежа на челюстта. Ако зъбът е със приключен корен, както е при възрастните пациенти, той няма по какъв начин да остане жив. Това обаче не пречи да бъде признат от организма и да продължи да служи години наред.

При зъбните контузии, изключително постоянно срещани при децата и подрастващите , доста е значимо частта от зъба, който е избит или в случай че това е целият зъб, да бъдат поставени в прясно мляко или физиологичен разтвор. Така се резервират най-добре преди стоматологът да се заеме с тяхното възобновяване.

" Възрастта на пациента не е определяща за компликацията на автотрансплантацията, а по-скоро за успеваемостта ", акцентира доктор Кирилов. По думите му няма заплаха тъкани те да не одобряват зъба- донор , защото той е от един и същи човек и самите тъкани се разпознават.

Преди самата интервенция се прави скенер и 3D модел , с цел да бъде кратко времето на преместването на зъба под 1 минута и да заеме той най-хубавата позиция в устната празнина. Цялата операция лишава 3 до 4 визити в границите на 4 месеца.

Най-честите случаи, в които се ползва автотрансплантацията, са при надълбоко опустошен зъб, неналичието на зародиш на непрекъснат зъб или зъбна контузия, породена от случай.

По отношение на финансирането на интервенцията доктор Кирилов дадe за образец Япония като страна, в която интервенцията се поема от здравната каса , до момента в който в България това не е по този начин. Според спациалиста би трябвало да стартира сериозна полемика по тази тематика, защото използването на метода, изключително при децата и младежите, подсигурява запазването на здравето им в дълготраен проект.

Лекарите са безапелационни, че автотрансплантацията е най-хубавият способ , с цел да се резервира един зъб и той да продължи да действа по предопределение макар породената контузия или неправилното развиване.

Освен автотрансплантация, в клиниката оферират още и слагане на фасети, избелване на зъби, качествено лекуване на коренови канали с съвременни технологии, лекуване на венци, вярно подредени зъби, грижа и стоматологично лекуване на деца, слагане на импланти и други

Повече за опциите на Medical Dent може да откриете на интернет уеб страницата: https://www.medicaldent.bg/
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР