Исканото повишение на цената на природния газ с близо 19%

...
Исканото повишение на цената на природния газ с близо 19%
Коментари Харесай

Председателят на КЕВР: Цената на природния газ за декември може да се увеличи по-малко от очакваното

Исканото покачване на цената на природния газ с близо 19% за месец декември се дължи на скъпия газ, нагнетен в Чирен. Това заяви по време навън съвещание на Комисията за енергийно и водно контролиране ръководителят на регулатора Иван Иванов. По думите му има опция нарастването да бъде по-малко от предстоящото.

Към момента от „ Булгаргаз ” резервират предлагането си за идващия месец, съгласно което един мегаватчас ще се продава за145,87 лева или малко над 74 евро.

Към днешна дата цената на природния газ за декември се резервира на равнищата от 145,87 лв. за мегаватчас. Това обявиха от „ Булгаргаз ” по време навън съвещание на Комисията за енергийно и водно контролиране. От сдружението не чакат обилни промени към 1 декември,когато ще внесат окончателното си заявление.

Така, в случай че енергийният регулатор утвърди поисканата цена за идващия месец, тя ще бъде с близо 19% по-висока от тази за ноември, която възлиза на 123,01 лева за мегаватчас.

Председателят на КЕВР Иван Иванов обърна внимание на това, че има известно понижение на цената на европейските газови тържища, което, въпреки и с малко, се надява да се удостовери на 1 декември сутринта.

А, повода е, че интервалът, когато в Чирен е било нагнетено главното количество природен газ, е съвпадал с най-високите цени на синьото гориво през август и септември.

Иванов посочи, че е изцяло обикновено с настъпване на отоплителния сезон и огромното количество природен газ, което се употребява на първо място от топлофикациите, цената да се увеличи.

Според калкулации на Иванов, в случай че в този момент „ Булгаргаз ” купуваше природен газ от съветската компания Газпром-Експорт, препоръчаната през днешния ден цена щеше да бъде по-висока - 157,20 лв. за мегаватчас, а не 145,87 лв..

Окончателно решениеенергийният регулатор ще вземе на 1-ви декември.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР