Исканията за промяна на споразумението за Брекзит, формулирани днес от

...
Исканията за промяна на споразумението за Брекзит, формулирани днес от
Коментари Харесай

Барние определи исканията на Борис Джонсън за Брекзит като неприемливи

Исканията за смяна на съглашението за Брекзит, дефинирани през днешния ден от новия английски министър председател Борис Джонсън, са неприемливи и Европейски Съюз би трябвало да се приготви за излизане без договорка на Обединеното кралство от съюза. Това предизвестие насочи през вчерашния ден договарящият на Европейски Съюз за Брекзит Мишел Барние, съобщи " Франс прес ".

Борис Джонсън изиска от Европейски Съюз да премисли позицията си за отвод от предоговаряне на договорката за Брекзит и отменяне от нея на клаузата за ирландския защитния механизъм. Този механизъм е решение, което ще се ползва като краен вид за отбягване на инспекциите по границата сред английската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия след Брекзит.

" Това явно е недопустимо и не е в пълномощията на Европейския съвет ", споделя Барние в имейл, адресиран до представителите на останалите 27 страни членки на Европейски Съюз.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер сподели на Борис Джонсън, че страните членки на съюза няма да се поддадат на неговото искане за предоговаряне на съглашението на евакуиране на Англия от Европейския съюз, предадоха " Асошиейтед прес " и " Ройтерс ".

В първия телефонен диалог сред двамата, откакто Джонсън пое премиерския пост в Лондон, Юнкер сподели, че съществуващото съглашение за Брекзит, реализирано в договарянията с екипа на досегашния министър председател Тереза Мей, е " най-хубавото и само вероятното ".

В същото време Юнкер, представен от представителят на Еврокомисията Мина Андреева, уточни, че Европейски Съюз ще проучва всевъзможни хрумвания, препоръчани от Обединеното кралство, в случай че те са съвместими със съглашението за Брекзит.

Председателят на Еврокомисията поздрави Джонсън с встъпването му в служба като английски министър председател и му сподели, че комисията остава отворена за диалози в околните седмици, в случай че Англия пожелае да води договаряния и да съобщи своята позиция по-подробно. Андреева добави, че двамата си разменили телефонните номера и се договорили да останат в контакт.

Междувременно държавните водачи на Шотландия и Уелс приканиха Джонсън " неотложно да изключи Брекзит без договорка ", за отбягване на " пагубните последствия " за двете английски области, съобщи ДПА. В взаимно писмо до Джонсън шотландският първи министър Никола Стърджън и уелският й сътрудник Марк Дрейкфорд приканиха също за втори референдум за Брекзит.

" Би било безконтролно за английското държавно управление да възнамерява безредно овакантяване без договорка и ви призоваваме да отхвърлите ясно и недвусмислено тази опция колкото се може по-скоро ", декларират Стърджън, която е лидер и на Шотландската национална партия, и Дрейкфорд, оглавяващ Лейбъристката партия на Уелс. Те показаха подготвеност да пропагандират Англия да остане в Европейския съюз, в случай че бъде създаден още един референдум.

Вчера Стърджън предизвести английския министър-председател, че ще продължи подготовката за референдум за самостоятелност на Шотландия, тъй като неговите проекти за Брекзит ще навредят на шотландската стопанска система.

Ирландският министър председател Лио Варадкар разяснява, че единствено от Лондон зависи дали ще излезе от Европейски Съюз без договорка и добави, че се надява Джонсън да не вземе сходно решение, съобщи " Ройтерс ".

" Излизането без договорка е английска опасност ", сподели Варадкар след последното заседание на ирландското държавно управление преди лятната почивка. " Надявам се новият английски министър председател да не е избрал излизане без договорка, само че това ще зависи от тях ", заключи той. Варадкар сподели, че не има намерение да приказва с Джонсън по телефона, а чака да се срещне с него персонално. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (620)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР