Исканията на транспортния бранш към правителството не могат да бъдат

...
Исканията на транспортния бранш към правителството не могат да бъдат
Коментари Харесай

Изтече запис от срещата на Кирил Петков с превозвачите

Исканията на транспортния отрасъл към държавното управление не могат да бъдат изпълнени, а политическият детайл в тях ще докара до нова рецесия в ръководството на страната . Това излиза наяве от запис, който разгласява bTV и за който се твърди, че е от провалилата се среща на протестиращите браншовици с властта през вчерашния ден в Министерския съвет. Тогава превозвачите си потеглиха възмутени от държанието на премиера Кирил Петков.

В записа, чиято меродавност медиата не може да удостовери,  глас, наподобяващ на този на министър-председателя, в детайли изяснява обстановката, в която е страната . Директно е адресирано едно от главните претенции – рухване на акциза на горивата.

Нашата ставка е най-ниската позволена Казах (на Европейски съвет – б.р.) „ краткотрайно, за малко, до момента в който е рецесия “, само че този вид решения се вземат с болшинство и доста министър-председатели скочиха: „ Ако разгадаем на България, всички наши опозиционни партии ще желаят същото да се случи в нашите страни, това е голяма дупка за бюджета “. Тази дерогация в този миг няма по какъв начин да се случи “, изяснява „ Кирил Петков “.



Той споделя и за споделеното му от румънския президент  – след опит на Букурещ да смъкна акциза без да предизвести Брюксел, цените първо бързо са „ наваксали “ нагоре понижената ставка, а по-късно Европейски Съюз е заплашил с огромни наказания.

Въпреки това, мъжки глас, който се показва за Йордан Арабаджиев, повтаря настояванията на сектора , като акцентира, че има писмо от еврокомисар, че е допустимо рухване на акциза за 6 месеца, а също и унищожаване на биодобавката.

По думите му на сектора не е било обърнато внимание, а дори и са се нараснали тол таксите : „ Ние бяхме оприличени на камионите, които не желаят да заплащат и ще заплащат (…) Допълнихме настояванията си с искане за оставка на министрите Асен Василев, Гроздан Караджов и Николай Събев “.

Глас, наподобяващ на този на Събев, напомня, че досега е имало огромен брой срещи, на които са били разисквани съответни ограничения, в това число – по-добри условия за работа на сектора в източно направление: „ Независимо от всички тези старания, вие излязохте на митинг, т.е. не сте имали предпочитание да преговаряме, вие сте желали да излезете с жилетките . Никой не ви лимитира да протестирате, само че дано да преценим цялата тази обстановка – цялата рецесия е за български народ “.



„ Кирил Петков “ отбелязва: „ Държавата не е нищо повече от преразпределител на пари . Ние не изкарваме пари, аз нямам пари за предоставяне – в случай че имам пари за предоставяне, те са от моята заплата. Ние имаме обвързване да използваме парите на данъкоплатците по най-разумния метод “.

Той дава отговор непосредствено на настояването за оставки: „ Оставка на тримата министри, в случай че се случи, просто цялото държавно управление пада, няма никакво подозрение в това . Логично е да помислим какво значи това – длъжностен кабинет, последващи избори, композиция от „ Възраждане “, всякакви други новородени партии. Шансът за някакво държавно управление е близо до нула и, в случай че има такова държавно управление, България ще плаче.  Единствената причина, поради която още съм стимулиран да съм тук, е, че този сюжет като българин не мога да го разреша “.
 
Той още веднъж приканва за разговор, като акцентира, че огромен проблем сега е, че всеки гледа единствено личните си проблеми: „ Зърнарите желаят да си внесат зърното на макс в този момент, когато цените са доста високи, целият бизнес желае (не се чува -.б.р) със стока, вашите претенции е ясно – има една липса на групово мислене “.

„ Ако мислите, че ГЕРБ ще се върне на власт и ще оправи всичко – това, което заварихме е Министерство на вътрешните работи бранш – 2/3 ТЕЛК, инвалиди, защитата – множеството са пенсионери, опазването на здравето – големи дупки… “, разказва „ Петков “.  В този миг женски глас го упреква, че разводнява тематиката . Пред bTV Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи удостовери, че тя споделя: „ Вие сте ни поканили по съответни тематики, сега разводняваме тематиките, Вие имате среща по-късно и въпросите, които ние имаме, остават без отговор сега “.

Мъжкият глас дава отговор: „ Повярвайте ми, в случай че не желаете да ме слушате, вратата е там . Ето я. Зад вас.  Аз вземам решение тук, какво ще приказвам и по какъв начин ще приказвам “. Това съответствува с описа на превозвачите след срещата и на Милтенова.

Следва звук от овакантяване на залата и иронични овации. В края на записа се чува още веднъж гласът, наподобяващ на този на транспортния министър: „ Аз ви подсигурявам, че няма да има нарушаване на доставките за тази страна “.
„ Наличието на запис навежда на мисълта, че е издирван спор “
Малко откакто излезе записът в медийното пространство, от Министерски съвет излязоха с публично известие, което гласи:

„ Министерският съвет с присъединяване на министъра на превоза и известията Николай Събев и министъра на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов предложения на среща представители на превозвачите, с цел да им показа идни ограничения на държавното управление и да бъдат чути техните оферти.  Срещата беше работна и не се предполагаше да бъде записвана без знанието на участниците в нея.

Наличието на запис навежда на мисълта, че е издирван спор. Кабинетът изрично не търси спор. Доказателството е точно инициирането на поредици от диалози с сектора. За страдание на срещата разговор не беше открит с част от представителите от бранша. Правителството благодари на тези, които останаха и имаха подготвеност да дискутират по какъв начин най-добре да бъдат подкрепени.

Една от ограниченията, които кабинетът ще задейства през идната седмица, е да изиска дерогация от Европейски Съюз за освобождение от данък на електрическата енергия и природния газ. Съгласно чл.15 от Директива 2003/96/ЕО на Съвета на Европейски Съюз от 27 октомври 2003 година по отношение на преструктурирането на правната рамка на Общността за данъчно облагане на енергийните артикули и електрическата енергия, държавите-членки могат да ползват цялостно или отчасти освобождение от налози или понижени ставки на данъчно облагане във връзка с електрическата енергия от възобновими енергийни източници; енергийните артикули и електрическата енергия, употребявани за превозването на артикули и пасажери посредством железопътен превоз, метро, трамваи и тролейбуси, както и електрическата енергия, природният газ, въглищата и твърдите горива за бита.

Също по този начин е възможно освобождение от акцизи на природния газ за държавите-членки, в които делът на природния газ в крайното енергийно ползване е под 15% “.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР