Исканията на Русия за гаранции за сигурност към САЩ и

...
Исканията на Русия за гаранции за сигурност към САЩ и
Коментари Харесай

МВнР на Русия: Москва настоява за изтегляне на чуждите войски от България и Румъния

Исканията на Русия за гаранции за сигурност към Съединени американски щати и НАТО включват евакуиране на войски и оръжия от непознати страни, в това число от България и Румъния. Това се показва в отговора на съветското външно министерство на въпроси на медиите, оповестен на уеб страницата на организацията на 21 януари.

„ Говорим за евакуиране на непознатите сили, техника и въоръжение и други стъпки, с цел да се върнем в конфигурацията от 1997 година на територията на страни, които не са били членки на НАТО към посочената дата. Те включват както България, по този начин и Румъния “, споделиха от министерството.

Миналия декември Министерството на външните работи разгласява планове на съглашения със Съединени американски щати и НАТО за гаранции за сигурност на Русия.

Те показват задължението на алианса да изключи по-нататъшно настъпване на изток и да откаже да разположи оръжейни системи, които заплашват Русия отвън страните, където са били през 1997 година (тоест до подписването на акта Русия-НАТО, който планува възбрана по отношение на разполагането на нуклеарни оръжия на територията на новите членове на военния блок).

Оттогава 14 страни се причислиха към съюза, най-вече някогашни социалистически страни и постсъветски републики: през 1999 година Унгария, Полша и Чехия; през 2004 година - България, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Словения и Естония; през 2009 година - Албания и Хърватия; през 2017 година - Черна гора, а през 2020 година - Северна Македония.

Руският президент Владимир Путин неведнъж подлага на критика разполагането на американската система за противоракетна защита Aegis Ashore в Румъния. Путин твърди, че комплексът не е отбранителна система, а част от нуклеарния капацитет на Съединени американски щати и затова заплашва националната сигурност на Русия.

И Съединени американски щати, и НАТО по-рано обявиха, че алиансът няма да одобри изтеглянето на своите военни на позициите от 1997 година Според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг това би означавало, че половината от членовете на блока не могат да бъдат предпазени от неговите войски. „ Тогава те ще бъдат нещо като второкласни членове на НАТО, ние в никакъв случай няма да създадем това “, изясни Столтенберг в изявление за CBC, оповестено на 16 януари.

В резултат на поредност от съвещания, извършени в Европа предходната седмица, не бяха реализирани съглашения за неразширяване на НАТО и евакуиране на военната инфраструктура. Тази седмица съветският външен министър Сергей Лавров означи, че Русия чака отговор на всяка публикация от плановете.

Превод: ПИ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР