Искаме мир“ е лозунг на Путин, откакто започна да губи

...
Искаме мир“ е лозунг на Путин, откакто започна да губи
Коментари Харесай

„Искаме мир“. Защо български политици заговориха като Путин

„ Искаме мир “ е девиз на Путин, откогато стартира да губи войната. Той има и различен: „ Искаме договаряния “ (чрез които да реализираме мира). В последните дни и двата лозунга бяха издигнати от български партии, които могат да влязат в Народното събрание.

Досега си мълчаха за войната, само че внезапно проговориха. Става дума за всички партии, които биха могли да влязат в Народното събрание. Някои от тях – най-много Българска социалистическа партия и някои представители на „ ИТН “ (ИТН) - заговориха с езика на Путин, като приканиха безадресно „ за мир “.

„ Мирът е нещо, което се отвоюва, той не е естествено положение “, сподели за Свободна Европа преподавателят по политическа философия Стефан Попов.
 Евгений Дайнов
„ Искането за мир прикрива желанието да се разчлени Украйна “ разяснява политологът Евгений Дайнов.

Но да караме поред. Това, което обърна мълчанието в диалект, са последните събития към войната на Русия против Украйна.
Какво се промени
Около 30 август Украйна в Харковска област. За дни тя освободи от съветско наличие над 8000 кв. км и стотици обитаеми места.

На 15 и 16 септември Путин беше на. Десетки съветски коментатори споделиха, че точно там Путин е схванал, че е изпуснал лидерската си позиция. Това, дружно с украинската контраатака, го е предиздвикало да играе „ ва банк “.

На 20 септември съветските окупационни управляващи в 4 области на Украйна незабавно и ги насрочиха за след три дни. Часове по-късно Путин разгласи. Още на втория ден стана ясно, че тази готовност не цели събирането на 300 хиляди души, както беше оповестено, а на доста повече.

Така излезе, че Путин по едно и също време губи на фронта и в политиката, афишира се за мир в Украйна, ползва подправен юридически метод, с цел да анексира нейна територия и изпраща там два пъти и половина повече армия.
Как реагира България
България реагира остро посредством, което осъди референдумите като несвободни и несправедливи.
Президентът Радев направи най-острото си изказване, откогато е почнала войната.
В петък направи най-острото си изказване, откогато е почнала войната. Макар и да не загатна Путин по име, той осъди и мобилизацията, и нелегитимните референдуми.

В същия ден и през целия уикенд за войната се произнесоха на практика всички съществени политически сили. В техните реакции непрестанно се чуваше думата „ мир “. Всъщност това е една от най-често употребяваните думи от страна на Путин.
Кой какво сподели „ Общият блян към мир би трябвало да ни води. (…) [Мирът] може да бъде реализиран, когато рационални хора седнат и стартират да беседват “, 25.09.2022 г.„ Разрешаването на спора би трябвало да стане по изкусен път, това е ясно за всички. (…) Санкциите и оръжието не вземат решение казуса., 25.09.2022 г.„ От първия ден [на войната] това е открехната врата към дипломацията. („ Български напредък “), 24.09.2022 г.„ (…) Да не допуснем България да бъде въвлечена във война. (…) Няма по-висше богатство от мира “. Корнелия Нинова (БСП), 23.09.2022 г.Мен ме тормози, че никой не приказва за мир (в отговор на въпрос кой е провинен и кой жертва). … Войната би трябвало да бъде прекъсната незабавно с мирни средства, да се употребява дипломацията. (БСП), 24.09.2022 г.„ Българите се интересуват на първо място от това в България да има мир “. („ Възраждане “), 24.09.2022 г.„ Нужни са незабавни договаряния, а не апели за война до надвит край. (…) Мирът е най-висшата полезност! “ („ Изправи се, България “), 21.09.2022 г.„ За страдание стремежът към военна победа непременно заглушава апелите за мир. Разумът отстъпва на оръжията “. Президентът, 23.09.2022 година
Повтарянето на думата „ мир “ направи усещане на други политици с това, че тя очевидно прикрива нещо. Ето реакциите:
„ Извинете, само че по какъв начин си представяте мира сега сред Украйна и Русия? (…) Ако Русия спре войната, войната ще спре. Ако Украйна спре войната, Русия ще превземе Украйна. “ (ДБ), 25.09.2022 г.„ С апелите за мир има опит да се прикрие фактът, че България към този момент е обект на военната експанзия от страна на Путин, тъй като (…) под офанзива е демократичният интернационален юридически ред. (ДБ), 23.09.2022 г.„ Мирът не е даденост и би трябвало да се отстоява всеки ден. (…) Ако желаеме съветският народ да бъде самостоятелен, би трябвало да сме на негова страна, а не на страната на един деспот “. (ИТН), 23.09.2022 г.„ Колкото и да се молим за мир, е явно че този спор се задълбочава. (…) Всички желаят мир. Няма нито една партия, която да каже, че е за война “. (ГЕРБ), 23.09.2022 г.„ Тази война би трябвало да свърши по метод, който да опази целостта на Украйна. (…) България би трябвало да отбрани териториалната целокупност на Украйна с всички вероятни средства, в това число и с оръжие “. (ПП), 23.09.2022 година Какво не е наред
Това, което не е наред, е потреблението на думата " мир " като прикритие на позицията на самия Путин, споделя Евгений Дайнов . Той има поради, че зад този израз стои желанието за непринудено проваляне на Украйна.
Мир през днешния ден би дал на Путин няколко години отмора, до момента в който не реши да нападне друга страна, да вземем за пример ПолшаЕвгений Дайнов
„ Да призоваваш за мир значи да призоваваш за разчленяването на Украйна и за надзор на Русия върху най-малко една пета от нейната територия “, споделя Дайнов.

Той се стопира и на ролята, която биха изиграли призованите „ 300 хиляди “, в случай че в този момент войната вълшебен свърши:

„ Да призоваваш в този момент за мир значи и това, че искаш да дадеш на Путин да си почине няколко години, до момента в който не реши да нападне друга страна, да вземем за пример Полша “.

За Стефан Попов въпросът с мира стои и на по-широка повърхност:

„ Първо мирът се отвоюва, той не е някакво естествено положение. В цялата съвременна история и политическа философия мирът изисква старания, а не оттегляне от старания “.
 Стефан Попов
Той припомня кой и в какви исторически условия е погазил мира:

„ След Втората международна война огромното изпитание на демократичните демокрации и Запада е да запазят мира посредством институции. След 70 години старания този мир беше доведен до даденост. Точно това изпитание беше за пръв път зачеркнато от Русия, до момента това не се беше случвало. “
Всъщност е време за самозащита
Това, което наподобява неразбираемо на доста хора, е, че не Украйна, а светът, на който принадлежим, е атакуван, счита Евгени Дайнов. Той твърди, че сега е „ нужна самозащита на нашата цивилизация, откакто Путин най-редовно ни осведомява за желанието си да я унищожи “.
Украйна е направила своя жест за мир още през 1994, когато се отхвърля от нуклеарно оръжие.Стефан Попов
В последните речи на Путин непроменяемо стои изречението, че Русия желае мир, само че Украйна спъва всевъзможни вероятни договаряния, с цел да може този мир да бъде реализиран посредством дипломация.

Всъщност това е двойно погрешно, счита Стефан Попов. Той припомня, че Украйна „ е направила своя жест за мир още през 1994 година, когато под натиска на Съединени американски щати и Англия от най-силното възпиращо средство – нуклеарното си оръжие “. Според него да се споделя на днешна Украйна, че подценява дипломацията и договарянията, е просто смешно.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР