Искаме да видим съдебната система на България по-ефикасна в борбата

...
Искаме да видим съдебната система на България по-ефикасна в борбата
Коментари Харесай

Еврокомисар: Искаме по-ефикасна съдебна система в България

Искаме да забележим правосъдната система на България по-ефикасна в битката с корупцията и проведената престъпност и осезаеми резултати от промени. Това сподели еврокомисарят по правораздаване Вера Йоурова преди да вземе присъединяване в неофициалния Съвет " Правосъдие и вътрешни работи " в София.

Идеята за обязаност сред европейските фондове и върховенството на закона ще продължи да се разисква и по време на австрийското председателство, разяснява Йоурова.

Тя добави, че се надява да получи поддръжка за тази концепция от държавите-членки. Еврокомисарят подчертава, че през днешния ден ще показа и позицията си за върховенството на закона в онлайн сферата, за езика на омразата и незаконнното наличие онлайн.

Йоурова сподели още, че Европейска комисия следи от близко обстановката в Румъния, където жителите стачкуват против новата промяна в правосъдната система и корупцията. Тя означи, че Европейска комисия желае да види промени, които да доведат до по-голяма самостоятелност на правосъдната система, успеваемост и до повишение на доверието на хората в нея, съобщи Българска телеграфна агенция. По думите й, протичащото се в Румъния може да е стеснителен сигнал, че нещата не вървят в вярната посока и означи желанието на Европейска комисия за разговор.

Обвързването на европейските фондове с върховенството на закона не би трябвало да се смята за глоба, съобщи пък правосъдният министър Цецка Цачева преди да посрещне сътрудниците си от Европейски Съюз за присъединяване във форума. Тя добави, че чака с интерес какво ще бъде развиването на тази концепция на Европейска комисия.

Цачева сподели още, че през днешния ден на Съвета ще се разиска построяването на Службата на Европейския прокурор. Като ще се споделят отзиви за метода, по който тя ще си взаимодейства с останалите служби на Европейски Съюз - Евроюс, Интерпол, ОЛАФ.

Министрите на правораздаването на държавите-членки на Европейски Съюз ще разясняват и регламента Брюксел II-а, който цели да обезпечи експедитивност и успеваемост при връщането на дете, отвлечено от родител. Ще се обсъдят и опциите да се употребяват достиженията на роботиката и изкуствения разсъдък за възстановяване достъпа до правораздаване, неговата успеваемостта и експедитивност.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР