Искаме да вдъхновим младите предприемачи когато създават своите бизнеси да

...
Искаме да вдъхновим младите предприемачи когато създават своите бизнеси да
Коментари Харесай

Вера Петканчин за програмата ЕкоУскорител: Първата крачка към стартъп екосистемата у нас

Искаме да вдъхновим младите бизнесмени когато основават своите бизнеси да мислят в огромна степен за положението на околната среда и да се пробват да вземат решение действителни екологични проблеми със своите бизнес решения. Това сподели в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “ Вера Петканчин – действен шеф на JA Bulgaria. " Ние имаме вяра, че по този метод може да бъде избегнат спора сред бизнес и запазване на природата, който доста хора си мислят, че е неминуем. Това не е по този начин, и бизнес моделите от последните години към този момент го потвърждават по целия свят. Целта на JA Bulgaria е запалване на предприемаческия дух измежду младежите и развиване на разнообразни просветителни, предприемачески стратегии. “

Вера Петканчин описа още за програмата ЕкоУскорител, която е основана като тип пробен модел, в който се дава един набор от познания на младежите, които вземат участие в програмата, по съответна екологична тематика, като в тази ситуация това е тематиката за пластмасовите боклуци, " след което ги въодушевяваме да развиват свои екипни хрумвания за разрешаване на някои от аспектите на този проблеми. Събираме ги в еколагери, в иновационни лагери, в които им даваме доста от инструментите, с които могат да създадат първите стъпки в развиването на своята модела. И тук опитът в този модел най-после е едно финансиране, с което те да създадат първите стъпки в изработването на прототипи на реализацията на тази концепция, до която са достигнали в границите на програмата. Така че един тип мини юношески преакселератор, “ сподели още Вера Петканчин. 

" Нещото, което беше доста потребно на участниците в програмата, е, че те имаха опция да беседват всеки екип с обособен специалист по пластмаси, запазване на околната среда. Бяхме съобразили експертизата на менторите с концепцията, която съответният обособен екип има, тъй че да може да са им оптимално потребни в диалозите. “ – описаха още Вера Петканчин, като добави още, че най-добите 3 екипа получават финансиране от по 6 000 лв., което те ще имат опция да вложат в първи стъпки по реализирането на своята концепция. " Чрез това ние желаеме да създадем първата крачка и да допринесем към стартъп екосистемата в страната. Ние имаме и други формати, където към този момент на по-напреднало равнище те могат да се включват в тях и да се приготвят и за по-следващите стъпки, към този момент и за разгръщане на бизнеса и за излизане на пазара. Опитваме се да изградим тази стълбица и да съпровождаме хората от самото възникване на концепцията до цялостната реализация, “ показа още тя.

Неформалното обучение е доста значимо да получава повече известност, - изрази мнение Вера Петканчин, като изясни, че множеството неофициални формати, които се вършат в България, водят до доста положителни резултати. " Важно е да има целокупност в образованието, да има баланс във всички способи и формати, които се употребяват в образованието, с цел да може да бъде дейно. Това, което се вижда сега по отношение на взаимоотношението сред учебните заведения и разнообразни организации, е това, че има повече предложение и благоприятни условия, и самите учебни заведения стават по-претенциозни към това с кого си избират да работят, което приказва и за по-голяма зрялост на цялата обучителна система. Важно е да има повече организации, които се стремят да окажат своето влияние, да тестват нови способи. В последна сметка цялото това разнообразие ще докара до това, че цялата система и среда стартира да се усъвършенства и почваме да виждаме повече млади бизнесмени, които да осъществят своите триумфи, “ заключи Вера Петканчин.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР