Искаме да споделим няколко инициативи, свързани с приоритетите, които обявихме.

...
Искаме да споделим няколко инициативи, свързани с приоритетите, които обявихме.
Коментари Харесай

МОН предлага нов график за изпитите през учебната 2023/2024

Искаме да споделим няколко начинания, свързани с целите, които обявихме. Първият приоритет е обвързван с понижаване на административната тежест и благоприятни условия за обезпечаване на време за работа на учителите работа с учениците и децата. През тази седмица ще се опитаме да създадем отваряне на някои от наредбите. Това са Наредбата за оценяване, Наредбата за просветителния най-малко и подготовката, това е Наредбата, обвързвана с дейностите в учебното обучение.


Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, съобщи кореспондент на БГНЕС.

“Подготвяме комисии и приготвяме промени в Наредбата, обвързвана със структурата, професионалното развиване на учителите, шефовете и учебните експерти ”, добави Цоков.

“Днес подписахме нов график за външно оценяване през идната година. Стигнахме до концепцията, че в границите на идната година би било по-добре външното оценяване да бъде разграничено по дни - на външно оценяване след седми клас и след 10 клас, с което осигуряваме по-голяма опция на оценителите да се съсредоточат на инспекцията на работата на учениците след 7-ми клас, с цел да може тази инспекция да бъде с приоритет, учениците да получат по-бързо резултат и да стартира и класирането в междинните учебни заведения ”, разгласи той.

“Изместили сме с няколко дни провеждането на изпитите след 7-ми клас, с цел да има повече образователни време учениците да се приготвят за тези изпити. Външното оценяване след 7-ми клас е структурирано в образователни дни, с цел да не се губи образователно време, и това несъмнено ще наложи смяна във връзка с квесторите ”, посочи той.

Според министъра тези промени ще дадат опция за по-добро осъществяване на образователния развой.

Проф. Цоков разяснява, че във връзка с нововъведенията в просветителната система към този момент е завършило обобщаването на карта, в която се разказва характера на съответната иновация в даденото учебно заведение. Той посочи, че през идната седмица образно ще се показа тази информация, с цел да може всеки преподавател и шеф да види какви нововъведения се осъществят в съответното учебно заведение. “Това ще сътвори благоприятни условия нововъведенията, които се случват в последните години в просветителната система, да бъдат по-видими и по-лесно да бъдат оценени от специалистите в региона на образованието ”, счита той.

“Още нещо във връзка с нововъведенията, това е един нов контракт в програмата “Иновации в деяние ”, който е ориентиран към основаване на 5 учебни лаборатории в просветителната система в 5 обособени учебни заведения. Много значимо е да кажем, че тези лаборатории по нововъведения са в някои съществени посоки за смяната в нашата просветителна система, да вземем за пример предприемачество и финансова просветеност, технологии и зелена сила и други ”, изясни той.

В графика за външно оценяване следващата година ще има опция за втора дата при избрани форсмажорни условия, - да вземем за пример здравословен проблем при децата.

“До петък ще бъдат отворени образователните стратегии за разискване. Ние търсим опция за последователност, ще отворим стратегиите и ще търсим опция тези промени най-много ориентирани към понижаване на фактологичнага трудност да не бъдат свързани с преструктуриране на образователното наличие, с цел да могат те наесен или другата есен, за може да се работи със същите учебници, които сега има по съответната ни дисциплинираност. Ще забележим какви са моделите, които се ползват в просветителните системи на други страни, без непосредствено те принесени, а свързани с традицията ”, сподели още той./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР