Искаме да направим шофьорските изпити обективни, които да оценяват наистина

...
Искаме да направим шофьорските изпити обективни, които да оценяват наистина
Коментари Харесай

Министърът на транспорта: Искаме да премахнем корупцията при шофьорските изпити

„ Искаме да създадем шофьорските изпити справедливи, които да правят оценка в действителност достигнатите познания и умения от кандидат-шофьорите, тъй като след този изпит те излизат на пътя “.

Това съобщи министърът на превоза Росен Желязков по време на среща с автомобилни инструктори от цялата страна, на която бяха разисквани бъдещи промени в разпоредбите на образование и провеждането на шофьорските изпити.

Транспортният министър успокои представителите на сектора, че вероятните разновидности за промени са към момента на фаза публично разискване, а някои от тях, които се тиражират в публичното пространство са погрешни. За образец Росен Желязков даде информацията, че страната ще закупи специфични коли, на които да се организират изпитите.

„ Чух някъде, че страната била избрала марката, модела и вносител – нелепости на търкалета! Няма такова нещо “, увери министър Желязков.
 
 Росен Желязков организира среща с автоинструктори DarikNews.bg Иван Лазаров-->

Той увери, че единствената цел на възможните бъдещи промени ще бъде основаването на следена среда, която да отстрани опцията за субективна оценка от страна на изпитващите, а от там и на корупционните практики. „ За задачата се тества интегрирана осведомителна система в няколко града, която към момента е в пилотен вид. Тя следи в действително време за часовете за кормуване на курсистите, както и за маршрутите им “, напомни транспортния министър.

Той посочи, че съгласно анализите размерът на корупцията в тази сфера възлиза на 3 милиона лв. на година и има три съществени форми на проявяване.

Първата е рушвет за взимане на изпит, иницииран от самия претендент за шофьорска брошура. Втората е рекет, натрапен от изпитващия по отношение на претендента, а третата – корупция за подсигуряване, инициирана от автомобилните инструктори.

Обсъжда се и моделът страната да не взе участие в провеждането на практическите изпити, които да се организират напълно от сектора, какъвто действа сполучливо в Германия.

„ Разглеждали сме редица разновидности, които през идващите години ще бъдат обсъждани. Ние не споделяме, че сме се спрели на съответен, само че рано или късно ще се разисква и този въпрос – изнасянето на изпита “, посочи министърът.

Освен представители на сектора на полемиката участваха още заместник-министърът на превоза Ангел Попов, шефът на Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “ Бойко Рановски и специалисти по пътна сигурност.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР