Искам ясно да подчертая, че по тази тема през цялото

...
Искам ясно да подчертая, че по тази тема през цялото
Коментари Харесай

Денков плаши: Неспазване на сроковете за дерогацията може да покачи горивата

" Искам ясно да подчертая, че по тази тематика от самото начало обсъждаме какви са рисковете във връзка с опциите за работа на рафинерията, тъй че тя да не спре, в случай че не получи нефт и втория риск за това какво може да се случи на пазара на горива при прекъсване или понижаване на потенциала на работа ", съобщи министър председателят Николай Денков на брифинг след края на Съвета по сигурността към Министерския съвет.

Той бе призован за разискване на рисковете за националната сигурност на България при незабавна анулация на дерогацията за преправка на съветски петрол от рафинерията " Лукойл Нефтохим Бургас ".

Какви са решенията взети от Съвета по сигурността?

" Първо, удостоверява изводите от отчета №С-31809 от 29 август т.г., направен от Министъра на стопанската система и промишлеността и министъра на енергетиката в съгласуваност с министъра на финансите и на превоза и известията и ръководителите на ДАНС, ДАР, Служба " Военно разузнаване ". Това е отчетът въз основа на който бяха взети решения в Народно събрание във връзка с периодите за унищожаване на дерогацията.

Второ, регистрира значителен прогрес във връзка с проекта по т. 1. В този отчет имаше съответни ограничения, по които трябваше да работи държавното управление и по всички тях е работено и е реализиран напредъкът, който се чака.

Трето, удостоверява, че оптималните периоди за минимизиране на рисковете са показани в цитирания по т. 1 отчет. Т.е., в случай че желаеме да няма риск за рафинерията и за горивата в България, би трябвало да се съблюдават периодите в този отчет.

Четвърто, при положение, че Народно събрание реши да прегледа и одобри законопроект №4935401114 от 10 ноември 2023 година, при наличната информация минималните периоди за поетапно унищожаване на дерогацията са: След 31 декември 2023 година – не повече от вносен 50% съветски петрол. След 31 януари 2024 година не повече от вносен 25% съветски петрол. От 1 март 2024 година – напълно неруски петрол. Всяко редуциране на периодите покачва рисковете от нарушение на оперативната активност на " Лукойл Нефтохим " и покачва риска от повишаване на пазарната цена на горивата ".

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР