Иска се истински майсторлък, за да умесиш и приготвиш такъв

...
Иска се истински майсторлък, за да умесиш и приготвиш такъв
Коментари Харесай

Постен козунак с пълнеж

Иска се същински мурафет, с цел да умесиш и приготвиш подобен луксозен постен козунак, а ние сме подготвени да споделим тайната му с вас

Необходими Продукти

за закваската


● суха квас - 2 пакетчета (14 г)
● захар - 1 с.л.
● брашно - 1 с.л.
● вода - 140 мл хладка

за тестото


● лимонова кора - 1 ч.л.
● ром - 1 ампула есенция
● ванилия - 4 пакетчета
● портокали - кората на 1 портокал, настъргана
● захар - 100 г
● олио - 120 мл
● портокалов сок - 200 мл прясно изцеден
● брашно - 700 г
● шипков мармалад - или различен по избор

за намазване


● мед - 1/2 с.л.
● вода - 1/2 с.л.
● бадеми - филирани/цели натрошени орехи, сусам, захар или друго по избор

Начин на подготвяне

Продуктите за закваската се смесват в купа и се разбъркват добре. Купата се покрива с хавлиена забрадка и се оставя на стайна температура за 20 минути.

Лимоновата кора и ромът се смесват с 1 с.л. от нужната за тестото захар. Всичко това се стрива в хаванче (или в блендер). Портокаловият сок се смесва с олиото и захарта в друга купа и се прибавят смлените подправки и портокаловата кора.

Разбърква се с миксер до момента в който захарта се разтопи. Прибавят се закваската и половината от брашното. Разбърква се с миксера на ниска скорост до момента в който се поеме брашното. След това се прибавя и останалото брашно, разбърква се и се омесва безпрепятствено тесто. Купата се покрива с памучна забрадка и се оставя на стайна температура за час и половина (или до момента в който тестото удвои размера си).

Втасалото тесто се разделя на две елементи. Всяка част се разточва на лента с ширина към 15 см. От мармалада се намазва върху лентата, като в единия край се оставя част не намазана. Завива се на руло от края, който е намазан.

Полученото руло се прегъва на две и двете елементи се усукват една с друга. Това се прави и с двете елементи и завършените козунаци се поставят в тава върху хартия за печене. За намазване във водата се разтваря медът и с това се намазват двата козунака. Поръсват се с определените ядки/сусам/захар и се оставят към 20-30 минути да усилят още размера си.

Пекат се в авансово загрята на 180 градуса фурна. Първо се пече към 20 минути единствено изпод, а по-късно и още към 30 от горната страна. През последните 10 може да се остави единствено от горната страна или най-малко, в случай че е допустимо, градусите на долния реотан да се понижат. За да са по-пречени, тъмни от горната страна, се пекат на двата реотана още след 10-тата минута или през цялото време.

* От моите два единият го направих не с мармалад, а със стафиди;

** Нямах форма за елементарен козунак и тъй като бяха в кръгла тава, станаха по-сплескани и необятни.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР