Иранският президент Хасан Рухани предупреди своя американски колега Доналд Тръмп

Иранският президент Хасан Рухани предупреди своя американски колега Доналд Тръмп ...

Иран: Ще има последици за САЩ, ако напуснат ядреното споразумение.


Иранският президент Хасан Рухани предупреди своя американски колега Доналд Тръмп за „тежки последствия“, ако САЩ не останат в ядреното споразумение от 2015 г.

След идването си на власт Тръмп постави ултиматум на европейските си съюзници да поправят наречените от него „ужасни недостатъци“ в сделката до 12 май тази година, като в противен случай той ще възстанови икономическите санкции срещу Иран. Това би нанесло тежък удар по договора, като според някои дори може да доведе до неговото прекратяване.

„Казвам на тези в Белия дом, че ако не изпълнят ангажиментите си, иранското правителство ще отговори твърдо“, заяви Рухани в реч, цитиран от агенция Ройтерс. По думите му, ако някой „предаде договора“ ще бъде изправен пред „тежки последствия“.

„Иран е готов за всички възможни ситуации“, допълни той.Още по тематаИран официално забранява използването на криптовалутиИран е готов на "очаквана и неочаквана" реакция при разпад на ядрената сделкаСАЩ: Китай, Русия, Иран и Северна Корея са "морално укорими"

Властите в Иран неведнъж са предупреждавали, че ще дадат нов тласък на ядрената си активност, ако договорът пропадне.

В същото време други от страните по споразумението – групата „5+1“ (САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Китай и Германия), увеличават усилията си за неговото запазване.

Френският президент Еманюел Макрон е на официално посещение във Вашингтон в опит да убеди американския си колега да не връща в сила санкциите срещу Техеран.

От своя страна руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че е постигнал съгласие със своя китайски колега Москва и Пекин да се опитат да парират всеки опит на САЩ за саботиране на договора, сключен от предишния американски президент Барак Обама.

Несигурността около бъдещето на споразумението се отразява и на пазарите. По-рано днес стана ясно, че петролът сорт Брент поскъпва за шести пореден ден, преминавайки границата от 75 долара за барел по време на азиатската сесия заради очаквани евентуални проблеми с доставките, ако САЩ върнат санкциите срещу Иран.

Към обяд българско време стойността на барел петрол от вида Брент се понижи до 74,9 долара, а американският сорт WTI струва малко под 69 долара за барел.

Източник: investor.bg