Иранският национал Вория Гафури бе арестуван от властите за обида

...
Иранският национал Вория Гафури бе арестуван от властите за обида
Коментари Харесай

Арестуваха национал на Иран

Иранският национал Вория Гафури бе задържан от управляващите за „ засегнатост на националния футболен тим и агитация против правителнството “.
Гафури отпадна от листата на футболисти, които отпътуваха на Световното състезание в Катар и бе открит критик на иранските управляващи. Той се опълчи на дългогодишната възбрана дамите да посещават мачове на мъжките тимове, както и на конфронтационната външна политика на Иран.
Съобщенията за ареста му се появиха преди мача от Световната купа сред Иран и Уелс.
На откриването на Световното състезание футболистите на иранския народен тим отхвърлиха да пеят националния си химн и някои почитатели показаха поддръжката си за протестиращите.
Протестите бяха провокирани от гибелта на 16 септември на Махса Амини, кюрдка, която беше задържана от полицията за морал в столицата Техеран. Те бързо ескалираха в общонационални митинги, призоваващи за свалянето на Ислямската република.
Не е ясно дали антиправителнствената интензивност на Гафури е бил решителен фактор за неизбирането му за националния тим. Той играе за тима на Хузестан Фулад в югозападния град Ахваз. Президентът на клуба Хамидреза Гаршасби подаде оставка по-късно в четвъртък, заяви полуофициалната новинарска организация ILNA, без да дава детайлности.
Протестите не демонстрират признаци на намаляване и бележат едно от най-големите провокации пред ръководещите духовници в Иран след Ислямската гражданска война от 1979 година, която ги докара на власт. Групи за правата на индивида споделят, че силите за сигурност са употребявали бойни патрони и са стреляли по протестиращите, както и са ги биели и задържали, като огромна част от насилието е снимано на видео. Миналата седмица Иран осъди един човек на гибел за присъединяване в митингите.
Най-малко 442 протестиращи са били убити и повече от 18 000 са арестувани от началото на безредиците, съгласно мониторингова група на иранските деятели за човешки права.
Звездата на иранския народен тим, нападателят Сардар Азмун, който се изрече шумно за митингите в интернет, беше на аварийна пейка в първия мач. Освен Гафури, други две някогашни футболни звезди бяха задържани за изложение на поддръжка за митингите.
Иранската алпинистка Елназ Рекаби се състезава без наложителната кърпа на интернационално съревнование в Южна Корея през октомври, което се преглежда като проява на поддръжка за протестиращите. Тя беше посрещната като воин от протестиращите при завръщането си в Иран, макар че сподели пред държавните медии, че този ход е бил „ непредумишлен “ в изявление, което може да е обещано под напън.
















































--> -->
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР