В Иран внезапни контролно-пропускателни пунктове и чистки в университети отбелязват първата годишнина от протестите на Махса Амини

...
Иранската теокрация упорито се опитва да игнорира предстоящата годишнина от
Коментари Харесай

Иранската теокрация упорито се опитва да игнорира предстоящата годишнина от националните протести срещу задължителните в страната закон за забрадките и ограничаване на всяка възможност за нови безредици

От НАСЪР КАРИМИ Associated Press и JON GAMBRELL Associated Press 12 септември 2023 г., 1:14 ч. Избор на твърдолинейния президент Ебрахим Раиси и онези, които подкрепиха протестите, последвали смъртта на Амини.

Но имаше стрелби и в други училища.

В технологичния университет Шариф в Техеран, откровеният професор по изкуствен интелект и биоинформатика Али Шарифи Зарчи, който подкрепи студентите си да участват в протестите и по-късно беше изправен пред разпит от иранските сили за сигурност , беше сред уволнените.

Петиция, призоваваща университета да отмени уволнението му, беше подписана от 15 000 души.

„Оказването на натиск върху преподаватели и студенти е черно петно ​​върху гордата история на #Tehran_University и трябва да бъде спряно“, написа Зърчи онлайн преди уволнението си.

Университетски преподаватели, които бяха уволнени, включваха също Хосеин Алай, бивш командир на паравоенната Революционна гвардия и заместник-министър на отбраната, и Реза Салехи Амири, бивш министър на културата. Алай веднъж, преди десетилетие, сравни Хаменей с бившия шах на Иран, докато Амири беше бивш служител в администрацията на сравнително умерения президент Хасан Рухани.

Рухани, чието правителство постигна ядрена сделка със световните сили през 2015 г., критикува уволненията от университета.

„Унищожаването на престижа на университетите и техните преподаватели... е загуба за студентите, науката и страната“, каза Рохани, според доклад на онлайн новинарския сайт Jamaran.

Ръководителят на Техеранския университет Мохамад Могими се опита да защити уволненията, описвайки професорите като изправени пред „етични проблеми“. Някои хардлайнери също се опитаха да настояват, че уволненията не са политически, въпреки че твърдолинейният вестник Kayhan директно свърза уволненията с демонстрациите.

„Не е логично да се позволи на някой да пропагандира срещу системата под ръководството на чужденци“, пише вестникът.

Хората по улиците на Техеран казват, че ходът на правителствата вероятно ще влоши ситуацията.

„Те искат да вкарат свои хора в университета с надеждата да спрат протеста, но ние, студентите, ще покажем възраженията си по начин, който те не могат да си представят“, каза Шима, 21-годишен студент. „Те не успяха да предотвратят миналогодишните протести, тъй като никой не може да предвиди земетресения.“

Властите „се борят срещу вятърните мелници с помощта на дървени мечове“, добави Фарназ, 27-годишен стар студент. И двете жени дадоха само малкото си име от страх от репресии.

Правителството се опитва да запази публично мълчание относно годишнината. Раизи никога не каза името на Амини по време на неотдавнашна пресконференция с журналисти - които също само бегло споменаха демонстрациите. Държавните и полуофициалните медии в Иран също избягват да споменават годишнината, което обикновено е сигнал за натиск от страна на правителството.

Но лично активистите съобщават за увеличаване на броя на хората, разпитвани и задържани от силите за сигурност, включително чичо на Амини.

Салех Никбахт, адвокат на семейството на Амини, е изправен пред съдебно дело, обвиняващо го в разпространяване на „пропаганда“ в интервютата му с чуждестранни медии.

Повече полицейски служители бяха забелязани по улиците на Техеран през последните дни, включително незабавни контролно-пропускателни пунктове за тези, които карат мотоциклети в столицата на страната. Достъпът до интернет беше осезаемо нарушен през последните дни, според застъпническата група NetBlocks.

И в чужбина иранските държавни медии съобщиха, че някой е подпалил гуми пред иранския Посолство в Париж през уикенда. Демонстрации за отбелязване на годишнината в събота са планирани в множество градове в чужбина.

___

Gambrell съобщи от Дубай , Обединени арабски емирства. Авторът на Associated Press Амир Вахдат от Техеран, Иран, допринесе за този доклад.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР