Иранската съдебна система осъди на смърт бивш зам.-министър, признат за

...
Иранската съдебна система осъди на смърт бивш зам.-министър, признат за
Коментари Харесай

Иран осъди на смърт бивш зам.-министър, признат за виновен в шпионаж в полза на Великобритания


Иранската правосъдна система осъди на гибел някогашен зам.-министър, приет за отговорен в шпионаж в интерес на Англия, заяви Франс прес.

" Алиреза Акбари е наказан на гибел за подкопаване на вътрешната и външната сигурност на страната посредством предаване на разследващи данни ", съобщи Мизан онлайн, формалната организация на иранската правосъдна власт. Тя не оповестява детайлности за датите на ареста и присъдата, която беше доказана от Върховния съд. Цитирано е обаче изказване на Министерството на разузнаването, в което се споделя, че Алиреза Акбари е станал " основен разузнавач " за английската загадка разследваща работа (СИС) заради " значимостта на неговата позиция ".

Според същия източник той е дал на тази работа " значима информация от страната ".

На 2 февруари 2019 година държавният вестник " Дейли Иран " разгласява изявление с Алиреза Акбари в качеството му на " някогашен заместник-министър на защитата в реформисткото държавно управление " на Мохамад Хатами.  Акбари има английско и иранско поданство, съобщи Ройтерс.

Акбари беше непосредствен помощник на Али Шамхани, който сега е секретар на иранския Върховен народен съвет по сигурността. В интервала 1997-2005 г, когато Шамхани бе министър на защитата, Акбари бе негов заместител, добавя Ройтерс.

В края на ноември четирима иранци бяха екзекутирани, откакто бяха наказани на гибел за " съдействие " с Израел - върлия зложелател на Ислямската републикa, напомня Агенция Франс Прес. Техеран постоянно оповестява за ареста на сътрудници, обвинени в работа за задгранични разследващи служби, в това число Израел.

В същото време Върховният съд на Иран отсрочи осъществяването на смъртната присъда на мъж, наказан за хипотетичното му присъединяване в протестното придвижване, заяви правосъдният орган.  Решението е взето, откакто юристът на наказания Мохамед Борогани " подал молба за преразглеждане на делото в интерес на клиента му ", заяви Мизан онлайн.

Изпълнението се стопира, до момента в който Върховният съд не се произнесе по настояването.

Борогани е упрекнат в " мохаребе " ( " война против Бог " на персийски) и процесът против него стартира на 29 октомври. На 6 декември Върховният съд удостовери смъртната му присъда.

Съдебната власт го упреква, че е " ранил охранител с нож с желание да го убие ", в " разпространяване на гнет измежду жителите " и " подпалване на централата на губернаторството на град Пакдашт ", ситуиран югоизточно от Техеран. По данни на основана в чужбина неправителствена организация наказаният е на 19 години.

Иран е разтресен от митинги, провокирани от гибелта на 16 септември на Махса Амини, 22-годишна иранска кюрдка, която умря, откакто беше задържана от нравствената полиция за нарушение на строгите правила за облекло в Ислямската република, напомня Агенция Франс Прес.

Най-малко 30 ирански публицисти към момента са арестувани по отношение на митингите, последвали гибелта на Махса Амини, заяви Асоциацията на публицистите в Техеран. Според организацията от средата на септември до момента са били задържани " към 70 публицисти ", само че някои от тях по-късно са били " освободени под гаранция ".

" Тридесет от задържаните публицисти остават в ареста ", съобщи асоциацията, като разгласява лист на задържаните.

Спортният публицист Ехсан Пирборнаш ще изтърпи 10 години затвор от общо 18 години, заяви през днешния ден в. " Хамихан ".

В края на октомври повече от 300 ирански публицисти и фотожурналисти написаха отворено писмо, в което подлагат на критика управляващите за " арестуването на техни сътрудници и лишаването им от права ", в това число " достъп до юристи ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР