Иранската елитна Революционна гвардия и първият вицепрезидент на страната Мохамад

...
Иранската елитна Революционна гвардия и първият вицепрезидент на страната Мохамад
Коментари Харесай

Иран се закани да отмъсти за атентата в Керман

Иранската елитна Революционна армия и първият вицепрезидент на страната Мохамад Мохбер се заклеха да отмъстят в четвъртък за детонациите,  в югоизточния град Керман, който беше, предава Ройтерс.

" Ще им бъде даден доста мощен ответен удар от ръцете на бойците на Солеймани ", сподели Мохбер пред кореспонденти в болница, където някои от ранените се лекуват след най-кървавата офанзива от Ислямската гражданска война през 1979 година насам.

Никой не пое отговорност за гърмежите. Високопоставен чиновник в администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън сподели, че гърмежите наподобява съставляват " терористична офанзива " от типа, осъществяван в предишното от бойци на " Ислямска страна ".

Държавните медии оповестиха, че има информации за пукотевица в Керман в четвъртък, без да дават детайлности.

В изказване Корпусът на стражите на ислямската гражданска война (КСИР) на Иран разказа офанзивата от сряда като нерешителен акт, " целващ основаване на неустановеност и търсене на възмездие против дълбоката обич и лоялност на нацията към Ислямската република ".

От КСИР също обявиха, че нападението " укрепва решимостта за уверено и заслужено наказване на причинителите ".

Иранският президент Ебрахим Раиси осъди " отвратителното и нечовешко закононарушение ", а висшият водач на Иран, аятолах Хаменей, даде обещание възмездие за двойните атентати.

Техеран постоянно упреква своите върли врагове, Израел и Съединените щати, че поддържат антиирански въоръжени групи.

През 2022 година сунитската мюсюлманска въоръжена формация " Ислямска страна " пое отговорност за смъртоносна офанзива против шиитски храм в Иран, при която починаха 15 души.

По-ранни офанзиви, за които групата пое отговорност, включват двойни бомбени атентати през 2017 година, ориентирани към Народното събрание на Иран и гробницата на създателя на Ислямската република, аятолах Рухола Хомейни.

Убийството на Солеймани от Съединени американски щати при нахлуване с дрон на летището в Багдад на 3 януари 2020 година и отмъщението на Техеран - посредством нахлуване против две иракски военни бази, в които се намират американски войски - доведоха Съединените щати и Иран покрай пълномащабен спор.

Като основен пълководец на елитните сили Кудс, задграничната част на Корпуса на гвардейците на иранската гражданска война (IRGC), Солеймани ръководеше секрети интервенции в чужбина и беше основна фигура в дългогодишната акция на Иран за изтласкване на американските сили от Близкия изток.
 Хамас осъди гърмежите в Иран
Хамас осъди гърмежите в Иран

Най-малко 95 са жертвите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР