Иранеизстрелял над 300 безпилотни самолета камикадзе, крилати и балистични ракетикъм

...
Иранеизстрелял над 300 безпилотни самолета камикадзе, крилати и балистични ракетикъм
Коментари Харесай

Безпрецедентното нападение на Иран срещу Израел

Иран е изстрелял над 300 безпилотни самолета камикадзе, крилати и балистични ракети към територията на Израел , съобщи представителят на Израелските отбранителни сили контраадмирал Даниел Хагари. Той съобщи, че отбранителните системи на Израел и неговите съдружници в района са прихванали по-голямата част от ракетите и дроновете . По думите му десетки от тях са били свалени отвън територията на страната , заяви Би Би Си, представени от Дарикнюз.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че Вашингтон е " оказал помощ на Израел да унищожи съвсем всички " от тях.

" Иран и неговите марионетни сили, настоящи от Йемен, Сирия и Ирак, направиха невиждано въздушно нахлуване против военни цели в Израел ", съобщи стопанинът на Белия дом и остро осъди въздушната офанзива .

Байдън редуцира пътуването си до Делауеър и се върна в Белия дом в миг, когато напрежението в Близкия изток нараства.
След като беседва с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху , той съобщи: " Ще свикам сътрудниците си водачи от Г-7, с цел да координираме обединен дипломатически отговор на дръзката офанзива на Иран. "

Корпусът на гвардейците на Ислямската гражданска война на Иран съобщи, че нападението е било ориентирано към " съответни цели " и е осъществено " в отговор на повтарящите се закононарушения на ционисткия режим [Израел] , в това число нападението против иранското консулство в Дамаск ".

Ударът на няколко ирански ракети е нанесъл незначителни вреди на израелски боен обект, съобщи Хагари. Той не посочи за кое оборудване става дума. Според израелските медии е допустимо да е била развалена военна база в пустинята Негев в южната част на Израел.

В неделя сутринта израелският министър на защитата Йоав Галант съобщи, че е завършил оценката на оперативната конюнктура дружно с висши чиновници в региона на защитата.

" Заедно със Съединените щати и други сътрудници успяхме да защитим територията на страната Израел. Имаше доста дребни вреди - това е резултат от впечатляващи интервенции на ЦАХАЛ ", сподели той.

Въпреки това той добави: " Това не е краят на акцията - би трябвало да останем бдителни и деликатно да следваме инструкциите, издадени от ЦАХАЛ и Командването на вътрешния фронт. Трябва да бъдем готови за всеки сюжет. В същото време отблъснахме най-голямата вълна от нахлуване и го направихме сполучливо ".

Израелската работа за незабавна помощ заяви, че седемгодишно бедуинско момиче е било ранено от шрапнел от падащи парчета в южния квартал Арад.
Малко след началото на офанзивата Иран направи изказване, в което съобщи, че няма да нанася нови удари, само че предизвести Израел да не подхваща ответни дейности, а Съединени американски щати - да не се намесват.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху разяснява нощните удари по израелска територия с думите: " Прехванахме [ракетите и дроновете]. Блокирахме ги. Заедно ще победим! "

Как се разви офанзивата

В събота вечерта израелската войска заяви, че Иран е изстрелял безпилотни самолети към израелска територия, в това число през иракска територия. Малко по-късно иранската войска изстреля балистични и крилати ракети.

Израел, Ливан и Ирак затвориха въздушните си пространства, а Сирия и Йордания приведоха в подготвеност системите си за противовъздушна защита.

Въоръжените сили на Съединени американски щати, както и на техните съдружници - Англия, Франция и Йордания, участваха в прехващането на иранските ракети и дронове.
След като стана известно за ударите по Израел, по улиците на иранските градове се организираха всеобщи акции в поддръжка на тези дейности.

" Франция разполага с доста положителни технологии, самолети, радари - и знам, че те способстват за патрулирането на въздушното пространство ", съобщи представителят на ЦАХАЛ, като добави, че не разполага с точна информация дали френските самолети са свалили ирански ракети.

Самолетите на английските кралски военновъздушни сили в района на Близкия изток " ще прехващат при нужда всевъзможни въздушни офанзиви в границите на обсега ", обявиха от Министерството на защитата на Обединеното кралство. Министърът на защитата Грант Шапс съобщи, че в района са изпратени спомагателни въздушни средства, в това число изтребители и самолети за зареждане с гориво.

От Съвета за национална сигурност към Белия дом обявиха, че съгласно тях иранските удари по Израел ще продължат няколко часа. Президентът Джо Байдън прекъсна отпуската си и се намира в Белия дом, където следи развиването на събитията. Говорителка на администрацията удостовери позицията му, че поддръжката за Израел в опълчването му с Иран ще бъде непоколебима.

Британският министър-председател Риши Сунак назова офанзивата на Иран против Израел безразсъдна и акцентира, че Обединеното кралство " ще продължи да пази сигурността на Израел и на всички наши районни сътрудници ".

Франция също осъди иранските удари по Израел като опасност за районната непоклатимост.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш също осъди нападението на Иран против Израел. Той прикани за неотложно преустановяване на военните дейности от всички страни.

Какво се случи преди удара

Иран даде обещание да отговори на удара по консулството си в Дамаск на 1 април, при който починаха седем членове на Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война, в това число авторитетният военачалник Мохамед Реза Захеди.

Официално Израел не е признал присъединяване си в удара. Въпреки това фактът, че точно израелците стоят зад нападението, не предстои на подозрение от никого.
Техеран непосредствено упрекна Израел в отговорност и заплаши с последици.

През нощта на 14 април иранският министър на защитата Мохамед Реза Аштиани също насочи предизвестие към трети страни - всяка страна, която " отвори въздушното си пространство или територията си за набези против Иран от страна на Израел ", ще получи изострен отговор от Техеран, цитира думите му полуофициалната осведомителна организация Mehr.

През последните няколко дни се очакваше ирански удар, а израелските военни сили бяха сложени в нараснала подготвеност. В неделя - работен ден в Израел - в страната бяха анулирани образователните занятия.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху съобщи, че страната е готова за директна иранска офанзива.

" Готови сме за всеки сюжет, както защитителен, по този начин и настъпателен. Държавата Израел е мощна. ЦАХАЛ са мощни. Общността е мощна. Оценяваме обстоятелството, че Съединени американски щати застават зад Израел, че Англия, Франция и доста други страни ни поддържат ", съобщи Нетаняху.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР