Иран заяви в понеделник, че не е взел никакво решение

...
Иран заяви в понеделник, че не е взел никакво решение
Коментари Харесай

Иран „няма решение” за изтриване на кадри от камерите за наблюдение на ядрените си обекти

Иран съобщи в понеделник, че не е взел " никакво решение " за заличаване на фрагменти от камери за наблюдаване, конфигурирани на някои от своите атомни енергийни уреди от нуклеарната работа на Организация на обединените нации МААЕ, съобщи Агенция Франс Прес.

Въпросът е част от по-широки договаряния, които се водят във Виена за да се избави нуклеарното съглашение с Иран от 2015 година, което висеше на косъм, откакто преди три години някогашният президент Доналд Тръмп изтегли Съединени американски щати от него.

" Не е взето решение за изтриване на данните ", записани от камерите на Международната организация за атомна сила (МААЕ), съобщи представителят на иранското външно министерство Саид Хатибзаде.

След като Тръмп се отдръпна от нуклеарната договорка сред Иран и огромните сили и ускори глобите, ислямската република предприе стъпки надалеч от нуклеарните си задължения. В края на предходната година доминираният от консерваторите парламенти одобри закон, по силата на който Иран да ограничи достъпа до някои от нуклеарните си уреди за инспектори от МААЕ от февруари.

Умереният президент на Иран Хасан Рухани не предложи тази стъпка, само че държавното управление извърши настояването на законодателя.

Техеран също отхвърли на МААЕ достъп до видеозаписи от съоръжение за наблюдаване, което организацията на Организация на обединените нации е конфигурирала на ирански обекти, с цел да ревизира сходството на дейностите с уговорките по договорката.

Иранската организация за атомна сила съобщи, че камерите ще продължат да работят, само че изтеглените фрагменти ще бъдат изтрити, в случай че глобите на Съединени американски щати не бъдат анулирани в границите на три месеца.
 Ядрените договаряния за Иран се възобновяват на 10 юни Ядрените договаряния за Иран се възобновяват на 10 юни
Непреките договаряния за връзките на Иран и Съединени американски щати по нуклеарната договорка от 2015 година сред Техеран и огромните сили, се чака да бъдат възобн...

По-късно този интервал беше продължен с месец, само че той изтече на 24 юни. Оттогава МААЕ упорства, че е от „ жизненоважното значение “ Иран още веднъж да удължи интервала и прикани Техеран да му каже дали има намерение да го направи.

Но реакцията на Техеран се бави.

" Подчертавам, че не е взето негативно или позитивно решение във връзка с камерите и предходното съглашение с организацията [МААЕ], " сподели Хатибзаде в понеделник.

Решението е отговорност на Върховния съвет за национална сигурност на Иран, за който не се знае да е провеждал съвещание по този въпрос от 24 юни.

Френското външно министерство прикани Иран да възобнови съдействието с МААЕ и да възвърне достъпа " неотложно и напълно ". " Напълно поддържаме напъните на МААЕ да ревизира... спазването от Иран на нуклеарните му задължения ", сподели Париж.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР