Иран започна да обогатява уран до 60% в иранския ядрения

...
Иран започна да обогатява уран до 60% в иранския ядрения
Коментари Харесай

Иран започна обогатяване на уран до 60% в ядрения обект Фордо

Иран стартира да обогатява уран до 60% в иранския нуклеарния обект  Фордо, съобщи държавната организация ISNA, базирайки се на Организацията за атомна сила на Иран.

Според ISNA решението е било взето в отговор на резолюцията на Съвета на шефовете на МААЕ по отношение на иранската нуклеарна стратегия, направена от Съединени американски щати и " тройката " (Великобритания, Франция и Германия).

Агенцията удостовери също по този начин потреблението на каскадата от центрофуги IR-2m и IR-4 за обогатяване на уран в Натанз.

Вчера Техеран предизвести, че ще предприеме ответни ограничения против МААЕ по отношение на резолюция, в която се подлага на критика неналичието на съдействие на Техеран с нуклеарния контролен орган.

В четвъртък Съединените щати, Англия, Франция и Германия внесоха предложение, признато от организацията на Организация на обединените нации, което е второто по рода си в границите на шест месеца.

Говорителят на иранското външно министерство Насер Канани разгласи отговора в коментар в неделя вечерта.

" В отговор на неотдавнашните дейности на три европейски страни и Съединените щати за приемане на резолюция против Иран Организацията за атомна сила на Иран взе решение за някои първични ограничения ", сподели той.

" Прилагането на тези ограничения беше осъществено през днешния ден в наличието на инспектори на МААЕ в комплексите за обогатяване на уран в Натанз и Фордо ", добави той, без да прецизира какви са били ограниченията.

Той също по този начин загатна за вероятността идващото посещаване на делегацията на МААЕ в Иран да бъде анулирано.

В събота външният министър на Иран Хосейн Амир-Абдолахиан осъди резолюцията, като упрекна четирите страни, че се пробват да упражнят " оптимален напън " върху Техеран на фона на двумесечните общонационални митинги в ислямската република.

Резолюцията беше призната в изискванията на невъзможност във връзка с недекларираните ресурси от уран в Иран и застоя в договарянията, целящи да съживят нуклеарното съглашение на Техеран със международните сили от 2015 година

Споразумението, което Иран реализира с Англия, Китай, Франция, Германия, Русия и Съединени американски щати, даде на Техеран облекчение от глобите в подмяна на гаранции, че няма да може да създаде или придобие атомно оръжие.

Сделката се разпадна след едностранното отдръпване на Вашингтон през 2018 година по времето на тогавашния президент Доналд Тръмп, който посочи, че Техеран нарушава изискванията на съглашението. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР