Иран вече разполага с над 350 килограма уранов хексафлуорид, което

...
Иран вече разполага с над 350 килограма уранов хексафлуорид, което
Коментари Харесай

МААЕ: Иран значително е надхвърлил лимита за обогатяване на уран

Иран към този момент разполага с над 350 кг уранов хексафлуорид, което е над допустимия предел от 300 кг, избран с контракта за Съвместния изчерпателен проект за деяние (СВПД) и ограничаващите ограничения, съобщи Дойче веле.

Иран доста е превишил рестриктивните мерки по СВПД за допустимото равнище на обогатяване на уран, се споделя в следващия доклад на Международната организация по атомна сила, представен от dpa. Техеран разполага с 241.6 кг едва обогатен уран. Това подхожда на подхожда на 357 кг уранов хексафлуорид, което е с 57 кг над лимита.

Освен това Иран е обогатил урана до 4.5%. Според изискванията на съглашението, Иран не може да обогатява урана над равнище от 3.67%.

По-рано Техеран разгласи, че счита да при започване на септември да увеличи равнището на обогатяване на уран до 20%, както и че няма да съблюдава с уговорката си по Виенското нуклеарно съглашение от 2015 година, с което постановена възбраната за обогатяване над 3.6%.

Съвместният изчерпателен проект за деяние, който беше подписан от Иран и шесторката интернационалните медиатори - Съединени американски щати, Русия, Китай, Германия, Франция и Англия, планува Техеран да извърши редица стъпки за ограничение на нуклеарната си стратегия в подмяна на отменянето на глобите, въведени от Съединени американски щати и Европейски Съюз.

След като американският президент Доналд Тръмп упрекна Иран, че нарушава нуклеарното съглашение и Съединени американски щати се отдръпнаха от него през 2018 година, Техеран разгласи, че няма да съблюдава някои от поетите задължения по СВПД. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР