Иран се отказва от още задължения по споразумението за ядрената

...
Иран се отказва от още задължения по споразумението за ядрената
Коментари Харесай

Иран започва да обогатява уран над нормите от ядреното споразумение

Иран се отхвърля от още отговорности по съглашението за нуклеарната стратегия и до часове стартира да обогатява уран над равнищата, посочени в документа. Информацията беше обявена от заместник-министърa на външните работи - Абас Аракчи.

По-рано стана ясно, че Франция и Иран са се разбрали да потърсят разновидности за обновяване на договарянията за иранската нуклеарна стратегия.

 © БГНЕС
Иран пристъпва към втора фаза от нарушаването на Съвместния изчерпателен проект за деяние - както е формалното име на нуклеарното съглашение от 2015 година и се отхвърля от още свои отговорности по документа, заяви Абас Аракчи.

До часове стартира обогатяване на уран над заложените в спогодбата 3,67%, който ще бъде употребен в АЕЦ Бушер.

От изказването стана ясно, че Техеран ще продължи поетапно да се изтегля от договорката на всеки 60 дни.

Иран желае да избави нуклеарната договорка, само че прикани другите страни по нея да извършват отговорностите си, стана ясно от думите на министъра.

Напрежението към съглашението за иранската нуклеарна договорка ескалира през май предходната година, когато Съединени американски щати едностранно се изтеглиха от нея и постановиха артикули стопански наказания на Иран.

На същата дата, само че година по-късно, Техеран разгласи, че стартира поетапно нарушение на спогодбата, подписана с изключение на от Съединени американски щати, от Русия, Китай, Франция, Англия и Германия. Европейските сътрудници показаха страдание за дейностите на Иран и обявиха, че договорката няма опция.

По-рано през днешния ден стана ясно, че Франция поставя старания за спасяването й. В телефонен диалог, траял повече от час, френският президент Еманюел Макрон се е заел пред иранския си сътрудник Хасан Рохани, до 15 юли да изследва опциите за разговор с всички заинтригувани страни. Крайната цел е " деескалация на напрежението, обвързвано с иранския нуклеарен проблем ".
 Франция и Иран в търсене на разговор за нуклеарната стратегия Франция и Иран в търсене на разговор за нуклеарната стратегия
В телефонен диалог, траял повече от час, френският президент Еманюел Макрон се е заел пред иранския си сътрудник Хасан Рохани, до 15 юли да прочие..
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР