Иран се отказва частично от ядреното споразумение от 2015 г.

...
Иран се отказва частично от ядреното споразумение от 2015 г.
Коментари Харесай

Иран се отказва частично от ядреното споразумение

Иран се отхвърля отчасти от нуклеарното съглашение от 2015 година Техеран е предал публични писма с това решение на посланиците на страните, подписали договорката. Сред тях не са Съединените щати, които се отдръпнаха от съглашението преди година. На фона на покачващо се напрежение сред Вашингтон и Техеран висши дипломати от двете страни посетиха Ирак и Русия.

Иран няма да съблюдава рестриктивните мерки за депозиране на обогатен уран и тежка вода. По този метод Техеран отчасти се отдръпва от съглашението за нуклеарната му стратегия, контрактувано през 2015 година

Причината за това решение изясни в Москва иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, който е в съветската столица за диалози с сътрудника си Сергей Лавров.

Мохамад Джавад Зариф, министър на външните работи на Иран: За страдание Европейският съюз и останалите страни са неспособни да се опълчват на американския напън. Затова Иран ще се откаже от някои " доброволни задължения ", поети в договорката за нуклеарната му стратегия.
Решението на Иран идва година, откакто американският президент Доналд Тръмп изтегли Съединени американски щати от съглашението.

Същевременно Вашингтон видя ескалация на дейностите от страна на Иран. Поради тази причина американският държавен секретар Майк Помпео беше на изненадващо посещаване в Ирак.
Майк Помпео, държавен секретар на Съединени американски щати: Подчертахме значимостта на уверението на Ирак, че е в положение да пази по съответен метод американците на негова земя. Иракските ръководители са наясно, че това е тяхна отговорност. Информирахме ги за увеличаващата се ескалация, която следим в района ".
По-рано Вашингтон разгласи, че изпраща самолетоносач в Близкия изток в отговор на опасност от иранския режим.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР