Иран приветства предложената от Русия концепция за обезпечаване на колективната

...
Иран приветства предложената от Русия концепция за обезпечаване на колективната
Коментари Харесай

Иран приветства руската концепция за Персийския залив

Иран приветства препоръчаната от Русия идея за застраховане на груповата сигурност в Персийския залив. Това съобщи иранският министър на външните работи Мохамед Джавад Зариф, представен от ТАСС. Изказването си той направи по време на взаимна конференция с съветския си сътрудник Сергей Лавров.

Външният министър на ислямската република съобщи, че Техеран и Москва имат доста близки възгледи по отношение на сигурността в залива. Зариф уточни, тематиката към този момент е обсъждана на договарянията с Лавров, тъй че Иран чака Русия да се движи в тази посока и в бъдеще.

По думи на иранския външен министър ислямската република е подготвена да подпише пакт за ненападение със страните от района и акцентира, че Иран е за независимост на корабоплаването в Персийския залив и за застраховане на енергийната сигурност.

Според него проектите на Съединени американски щати да трансферира контингент в района единствено ще ускори напрежението.

Припомняме, обстановката в залива се утежни, откакто на 19 юли танкерът " Стена Имперо ", плаващ под английския байрак, беше арестуван в Ормузкия пролив от иранските въоръжени сили поради " нарушаване на интернационалните правила ".

Държавният департамент на Съединени американски щати разгласи, че Вашингтон построява коалиция за обезпечаване на свободата на корабоплаването в района на Персийския залив. На 23 юли държавният секретар Майк Помпео предложи страни от разнообразни краища на света да се включат в обединението.

Стана ясно и че Германия, Франция и Англия водят договаряния за обезпечаване на лична задача за наблюдаване на сигурността на корабоплаването в Персийския залив.

От своя страна съветското външно министерство показа Концепцията за групова сигурност в Персийския залив, която планува да бъде основана инициативна група за подготовка на интернационална конференция за сигурност и съдействие в Персийския залив, тъй че след това да се сътвори организация за сигурност и съдействие в района. Москва пое и самодейността за основаване на демилитаризирани зони в района. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР