Иран предупреди днес Франция, че ще предприеме съответните действия след

...
Иран предупреди днес Франция, че ще предприеме съответните действия след
Коментари Харесай

Иран заплаши Франция заради карикатури в Шарли ебдо


Иран предизвести през днешния ден Франция, че ще предприеме съответните дейности след публикуването на обидни карикатури на иранския висш водач аятолах Али Хаменей във френското сатирично издание " Шарли Ебдо ", съобщи Франс прес.

Сатиричното седмично списание разгласява по-рано през днешния ден десетки карикатури, изобразяващи най-висшия нравствен и политически водач на Ислямската република.

Става въпрос за карикатури, определени в конкурс, стартирал през декември на фона на разрастването на митингите в Иран след гибелта на 16 септември в ареста на Махса Амини, млада иранка от кюрдски генезис, арестувана за хипотетично нарушение на строгите правила за облеклото на дамите в страната.

„ Обидните и неприлични дейности на френското издание, което разгласява карикатури против религиозни и политически управляващи, няма да останат без сполучлив и корав отговор “, написа иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан в Tуитър. " Няма да позволим на френското държавно управление да прекрачи границата. То несъмнено е поело по неверен път ", добави министърът.

" Шарли Ебдо " разгласи през декември, че този „ интернационален конкурс за карикатури “ на аятолах Хаменей има за цел да поддържа „ иранците, които се борят за свободата си “.

Иранските управляващи оповестиха, че стотици хора, в това число членове на силите за сигурност, са били убити и още хиляди задържани при, по думите им, " безредиците " в Иран, показва Агенция Франс Прес. Те упрекват непознати сили и опозиционни групи, че основават проблеми в страната.

" Шарли Ебдо " разгласява карикатурите в специфичен брой за годишнината от смъртоносната офанзива против неговата редакция в Париж, която се пада след три дни. Атаката беше осъществена на 7 януари 2015 година от нападатели, които твърдяха, че са работили от името на " Ал Каида ", с цел да отмъстят за решението на изданието да разгласява карикатури на пророка Мохамед. Публикуването на тези карикатури тогава отприщи гневна реакция в мюсюлманските страни, а офанзивите от 2015 година провокираха вълна от поддръжка за изданието по целия свят, показва Агенция Франс Прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР