Иран и Ливан категорично се противопоставят на изготвения от САЩ

...
Иран и Ливан категорично се противопоставят на изготвения от САЩ
Коментари Харесай

Иран и Ливан са твърдо против мирния план на САЩ за Близкия изток

Иран и Ливан изрично се опълчват на направения от Съединени американски щати кротичък проект за Близкия изток. Икономическата част на плана ще бъде показана тази седмица на интернационална конференция в Бахрейн. Говорителят на иранското външно министерство сподели Абас Мусави дефинира проекта на Съединени американски щати като " неприличен " и " жертван на неуспех ", предава Reuters.
" Тази конференция и продажбата на Палестина няма да доведат до на никое място ", сподели Абас Мусави, представен от осведомителната организация ИСНА.
Мусави разкритикува Андрю Мърисън - английският министър за Близкия изток за вчерашните му думите му след аудиенция в техеран, че Иран съвсем несъмнено носи отговорност за неотдавнашните офанзиви против танкери в Оманския залив. " Това, което Мърисън сподели след срещите, не е градивно. Изглежда Англия е на страната на Америка поради вътрешните си проблеми и рецесията с Брекзит ", уточни Мусави.
Председателят на ливанския парламент Набих Бери сподели през вчерашния ден, че Ливан няма да бъде подведен от проекта на Съединени американски щати за вложение на милиарди в страната в подмяна на устройване на палестинските бежанци.
Планът на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп за решение на израелско-палестинския спор, който би трябвало да бъде показан от неговия шурей Джаред Къшнър на конференция в Бахрейн, планува вложения за 50 милиарда $, които да дадат подтик на палестинската стопанска система и на стопанските системи на прилежащите арабски страни.
Планът обаче се сблъска със мощно отменяне в арабския свят, въпреки че някои страни в Персийския залив приканиха да му бъде даден късмет.
Ливанските партии от дълго време настояват, че палестинските бежанци не могат да бъдат признати за непрекъснато в страната, което е считано от мнозина за цел в проекта на Къшнър.
" Онези, които считат, че размахването на милиарди долари може да примами Ливан, който изпитва тежестта на задушаваща икономическа рецесия, да отстъпи или да се пазари с правилата си, бъркат ", сподели Бери в изказване, публикувано от офиса му.
Той добави, че отхвърлянето на устройването на палестинските бежанци в Ливан, които би трябвало да имат право да се завърнат, е водещо в тези правила.
Идеята за непрекъснато заселване на основно сунитски мюсюлмански бежанци е доста сензитивна тематика в Ливан и поражда страхове от нарушение на религиозния баланс в страната. Страната поддържа система за шерване на властта сред множеството религиозни секти, които водиха война сред 1975 и 1990 година с присъединяване на палестински фракции.
Данните за палестинското население в Ливан варират. Докато Организация на обединените нации счита, че са регистрирани към 470 000 палестинци, публично броене през 2017 година откри към 175 000 живеещи в Ливан палестински бежанци.
Планът на Съединени американски щати планува повече от половината от 50-те милиарда $ да бъдат предоставени за палестинските територии за интервал от 10 години. Шест милиарда ще бъдат за Ливан, 7,5 милиарда $ - за Йордания и 9 милиарда $ за Египет.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР