Иран и евротройката (Франция, Великобритания, Германия) се договориха относно иранското

...
Иран и евротройката (Франция, Великобритания, Германия) се договориха относно иранското
Коментари Харесай

Иран вижда подкрепа от Европа за ядреното споразумение

Иран и " евротройката " (Франция, Англия, Германия) се договориха по отношение на иранското нуклеарно съглашение, известно като Съвместния изчерпателен проект за деяние (СВПД). Това съобщи иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф след диалозите в Брюксел.
" Достигнахме до политическо съглашение за последващи стъпки при поддържането на Съвместния изчерпателен проект за деяние. Нещата доста зависят от това какво ще се случи в идните седмици “, сподели той.
Иранският външен министър стартира договаряния в Брюксел във вторник (15 май), на последния стадий от световната си аудиенция в търсене на дипломатическа поддръжка за нуклеарната договорка на страната, след внезапното оттегляне на Съединени американски щати. Мохамад Джавад Зариф се срещна с Върховния представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи Федерика Могерини преди диалозите с сътрудниците от Англия, Франция и Германия – трите европейски страни, които към момента се пробват да запазят договорката. Срещите в Брюксел са финала на визитата на Зариф, по време на която той посети Русия и Китай – другите две страни, които мощно държат на договорката.
Европейските дипломати се пробват да концентрират срещата върху предизвикването да намерят решение на въпроса с американските наказания за задгранични компании, които имат търговски връзки с Иран, защото тези наказания имат световен обсег. Европейски компании, най-много във Франция и Германия, се впуснаха да влагат в Иран след съглашението от 2015 Иран да замрази нуклеарната си стратегия и да бъде освободена от интернационалните наказания. Германският експорт към Иран възлизаше на съвсем 3 милиарда евро през 2017 година, до момента в който френският експорт се повиши от 562 млн. евро през 2015 година до 1,5 милиарда евро през 2017 година, а нефтения колос Total счита да влага 5 милиарда в находището на газ в Южен Парс.
Когато се отдръпна от договорката предходната седмица, президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп даде ултиматум за прекъсване на бизнес интервенции в Иран до 6 месеца или да се подготвят за огромни санкции поради американските наказания. Решението на Вашингтон да тръгнат против препоръките на европейските си сътрудници и да загърбят договорката ги слага по-близо до Пекин и Москва, до момента в който дипломатите се чудят по какъв начин да запазят пакта.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР