Иран екзекутира четирима души, които са били свързани с операция

...
Иран екзекутира четирима души, които са били свързани с операция
Коментари Харесай

Смъртни присъди: Иран екзекутира четирима души, планирали бомбен атентат

И ран екзекутира четирима души, които са били свързани с интервенция на израелското разузнаване. 

Смъртните присъди са изпълнени в понеделник, откакто Върховният съд е отхвърлил жалбите, оповестяват иранските държавни медии. Квартетът е упрекнат в обмисляне на бомбен атентат, поръчан от израелската организация " Мосад ".

Мъжете са наказани за нелегално влизане в Иран от северния кюрдски район на Ирак, с цел да нападат фабрика в централния град Исфахан, която създава съоръжение за Министерството на защитата и логистиката на въоръжените сили. Операцията е била планувана за лятото на 2022 година, само че е била предотвратена от иранското разузнаване. 

" Смъртната присъда на четирима членове на група, обвързвана с ционистката шпионска организация беше изпълнена тази заран ", заяви иранският правосъден уеб страница Mizan Online. 

Иран и Израел са отдавнашни врагове. Понастоящем те са в спор по отношение на иранската нуклеарна стратегия. Израел упреква Иран, че поддържа въоръжени групировки, като “Хамас ” и Хизбула, с които се бори. Иран твърди, че Израел е направил редица убийства на ирански чиновници и учени - обвинявания, които Тел Авив нито удостоверява, нито отхвърля. 

Iran carried out the death sentences of four people that it says were linked to an Israeli intelligence operation, after the Supreme Court rejected their appeal, Iranian state media reported
— Reuters (@Reuters)
Вълна от екзекуции 

Според " Амнести интернешънъл " Иран екзекутира повече хора годишно от всяка друга страна като се изключи Китай и нормално го прави посредством обесване. В края на декември Иран осъди на гибел трима мъже и една жена. Те бяха наказани за хипотетични връзки с “Мосад ”. 

Миналата седмица беше екзекутиран Мохамед Гобадлу, иранец, наказан за присъединяване си в антиправителствени митинги в края на 2022 година Критиците обявиха, че подсъдимият е страдал от проблеми с психологичното здраве. 

" Обезпокоени сме от известията за несправедливи правосъдни процедури по делото на Мохамед Гобадлу, както и по други каузи, които надалеч не дават отговор на стандартите за обективен развой, изисквани от интернационалното право в региона на правата на индивида, с което Иран е привързан ", обявиха специалисти от Агенцията на Организация на обединените нации за правата на индивида след осъществяването на присъдата.  

" Разтревожени сме от невижданото повишаване на броя на изтезанията в Иран и означаваме, че през 2023 година са били екзекутирани минимум 834 души, в това число 8 души, свързани с общонационалните митинги ", обявиха специалистите.

" Призоваваме иранското държавно управление да спре тази ужасяваща вълна от изтезания ", споделят още специалистите.  

Ръководителят на Организация на обединените нации по правата на индивида Фолкер Тюрк сподели предходната година, че Иран има " непоносим "  опит в изтезанията, като приблизително повече от 10 души са обесени всяка седмица. 

Iran executes four people convicted of Israeli bomb plot
— Al Jazeera English (@AJEnglish)
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР