Иран е изпратил голям брой мощни балистични ракети земя-земя в

...
Иран е изпратил голям брой мощни балистични ракети земя-земя в
Коментари Харесай

Ройтерс: Иран доставя стотици балистични ракети на Русия

Иран е изпратил " огромен брой мощни балистични ракети земя-земя " в Русия, заяви Ройтерс на 21 февруари, базирайки се на голям брой източници.

Трима ирански източника декларирали пред Ройтерс, че Иран е изпратил 400 ракети, в това число " доста от семейството Fateh-110 балистични оръжия с дребен обхват ", които имат обхват до 700 километра.

Русия изпревари Иран като най-санкционираната страна в света след започването на пълномащабното му навлизане в Украйна през февруари 2022 година Русия си сътрудничи необятно с Иран както на военно, по този начин и на политическо равнище, както и с други страни парии като Сирия и Северна Корея.

Wall Street Journal заяви при започване на януари, че Русия възнамерява да купи балистични ракети с дребен обхват от Иран. Базираният в Съединени американски щати мозъчен концерн Институт за проучване на войната (ISW) тогава заяви на 15 януари, че Русия и Иран се готвят да подпишат контракт за по-нататъшно развиване на военно-технологичното съдействие.

Доставките на ракети започнаха при започване на януари 2024 година „ откакто договорката беше финализирана на срещи в края на предходната година сред ирански и съветски военни и чиновници по сигурността, които се състояха в Техеран и Москва “, сподели Ройтерс, цитирайки един източник.

Друг източник, неизвестен ирански боен чиновник, сподели на Ройтерс, че е имало „ минимум четири доставки на ракети “, като през идващите седмици са планувани още. Съобщава се, че ракетите са изпратени в Русия със аероплан и с транспортен съд през Каспийско море.

Киев към момента не е записал потребление на ирански балистични ракети от Русия, сподели източник от украинската войска пред Ройтерс. Иран даде на Русия хиляди дронове камикадзе Shahed, употребявани при въздушни удари против Украйна, и оказва помощ на Москва да построи фабрика за дронове в Русия.

Западни и украински публични представители потвърдиха потреблението на севернокорейски артилерийски снаряди и ракети, употребявани от съветските сили.

Русия е изстреляла минимум 24 севернокорейски ракети против Украйна, сподели основният прокурор Андрий Костин на 16 февруари.

Съобщава се, че от предходната есен Северна Корея е предоставила на Русия обширни оръжейни доставки, в това число артилерийски снаряди и балистични ракети.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР