Иракското правителство сформира комитет, който да подготви закриването на мисията

...
Иракското правителство сформира комитет, който да подготви закриването на мисията
Коментари Харесай

Ирак се готви да закрие мисията на водената от САЩ международна коалиция в страната

И ракското държавно управление образува комитет, който да приготви закриването на задачата на водената от Съединени американски щати интернационална коалиция в Ирак, съобщи в изказване кабинетът на министър-председателя Мохамед Шия ас Судани, съобщи Ройтерс.

Изявлението на Судани идва ден откакто при американски удар в Багдад бе погубен водач на локална милиция, провокирало гнева на свързани с Иран групировки, които желаеха от иракското държавно управление да приключи наличието на обединението в страната.

" Правителството ще дефинира датата за започване на работа на двустранния комитет, който да предприеме ограничения за дефинитивно преустановяване на наличието на силите на интернационалната коалиция в Ирак ", се споделя в изказването на кабинета.

Според иракски държавен чиновник комитетът ще включва представители на военната коалиция.

Американската войска нанесе удари през вчерашния ден в отговор на неотдавнашните набези против американски представители, заяви Пентагонът.

Съединени американски щати разполагат с 900 военнослужещи в Сирия и 2500 в Ирак в границите на задача, за която споделят, че има за цел да поучава и подкрепя локалните сили, които се пробват да предотвратят възраждането на терористичната формация " Ислямска страна ". През 2014 година групировката завзе огромни елементи от двете страни, преди да бъде разгромена.

Проиранските милиции в Ирак и Сирия се опълчват на акцията на Израел в линията Газа и считат, че Съединени американски щати са отчасти виновни за това.

Судани има стеснен надзор върху някои свързани с Иран локални фракции, от чиято поддръжка се нуждаеше, с цел да завоюва властта преди година, и които в този момент образуват мощен блок в неговата ръководеща коалиция.

" Подчертаваме твърдата си позиция за преустановяване на задачата на интернационалната коалиция, откакто основанията за нейното битие са завършили ", се споделя в изказването на иракския министър-председател.

" Ислямска страна " пое през вчерашния ден отговорност за двете детонации, при които в Иран починаха съвсем 100 души и десетки бяха ранени на гала в памет на иранския военачалник Касем Солеймани.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР