Иракските власти обявиха полицейски час в Багдад на фона на

...
Иракските власти обявиха полицейски час в Багдад на фона на
Коментари Харесай

Багдад отново въведе полицейски час след смъртта на петима демонстранти

Иракските управляващи оповестиха полицейски час в Багдад на фона на продължаващите антиправителствени митинги, съобщи " Асошиейтед прес ". Полицейският час ще трае от среднощ до шест часа сутринта, съобщи Българска телеграфна агенция.

Вълната от митинги продължава седмици откакто дни на безредици и принуждение приключиха с над 200 убити, доста ранени и задържани. Заради възобновените демонстрации полицейският час от среднощ до сутринта ще е в действие за неопределен срок, предава " Ал Джазира ".

Петима стачкуващи бяха убити през днешния ден в Багдад, разгласи иракската държавна комисия по правата на индивида, представена от " Франс прес ". С това общият брой на убитите стачкуващи от възобновяването на антиправителствените демонстрации в четвъртък доближи 82-ма души.

Ранените са над 100, а в демонстрациите от през днешния ден вземат участие и студенти и възпитаници в Багдад, избягали от занятия макар предизвестията на управляващите, че ще понесат последици. Според малкия екран някои от тях са скандирали: " Това е студентска гражданска война, " не " на държавното управление, " не " на партиите! "

 Протестиращи в Багдад.
© Reuters

Протестиращи в Багдад.

Иракският шиитски водач Муктада Садр прикани през днешния ден премиера Адел Абдул Махди да свика предварителни парламентарни избори под надзора на Организация на обединените нации, в които да не вземат участие съществуващи политически партии, съобщи " Ройтерс ". Блокът на Садр, който завоюва първото място на изборите предходната година и оказа помощ за идването на власт на неустойчивото съдружно държавно управление на Абдул Махди, съобщи в събота, че минава в съпротива, до момента в който бъдат изпълнени настояванията на стачкуващите.

По оценка на Световната банка близо 60% от популацията на страната (40 млн. души) живеят с под 6 $ дневно, милиони се оплакват от проблеми с водоснабдяването, електричеството, опазването на здравето и образованието.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР