Иракската столица Багдад и други градове в страната са сериозно

...
Иракската столица Багдад и други градове в страната са сериозно
Коментари Харесай

Ирак е застрашен от недостиг на електричество след свиване на газовите доставки от Иран

Иракската столица Багдад и други градове в страната са съществено застрашени от прекъсвания на тока, откакто Иран понижи доставките на газ, заяви Българска телеграфна агенция.

Иран сви износа на газ за Ирак до 5 млн. куб. метра по отношение на 50 млн. куб. метра преди две седмици, акцентирайки като причина неплатени сметки. Техеран през днешния ден публично уведоми иракското министерство на електрическата енергия, че възнамерява да понижи доставките още повече - до 3 млн. куб. метра, заяви представител на ведомството.

Ирак е изгубил към 6550 мегавата електрическа енергия. Дневното ползване в страната в пиковите часове през зимата доближава към 19 000 мегавата, въпреки да се създават към 11 000 мегавата. За покриване на дефицита се разчита на импорт на електрическа енергия.

Министърът на силата на Иран Реза Ардаканиян се чака да посети Багдад във вторник, 29 декември, с цел да разиска неплатените сметки с иракския си сътрудник. Съединени американски щати неведнъж удължаваха с 90 или 120 дни изключение от санкционния режим, което разрешава на Багдад да внася сила от Иран.

През ноември обаче бе провиснал единствено 45-дневен спомагателен период. Вашингтон декларира като изискване за изключване от глобите против Иран, че богатият на нефт Ирак, който е вторият по размер производител на черно злато в ОПЕК, би трябвало да се насочи към насърчаване на самодостатъчност. Багдад обаче е усложнен да извърши това искане, частично поради ниските цени на петрола на международния пазар.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР