Ирак иска от САЩ и Обединеното кралство да екстрадират бивши служители в корупционния скандал за 2,5 милиарда долара

...
Ирак призова в неделя Съединените щати и Великобритания да екстрадират
Коментари Харесай

Ирак призова в неделя Съединените щати и Великобритания да екстрадират бивши служители, обвинени в подпомагане на кражбата на 2,5 милиарда долара публични средства в един от най-големите случаи на корупция в страната.

В началото на март иракската съдебна система издаде заповеди за арест на четирима мъже, включително бивш министър на финансите и служители на бившия премиер Мустафа ал-Кадхими, за които Багдад твърди, че всички живеят извън страната.

Хайдер Ханун, ръководител на Иракската комисия за почтеност, в неделя призова "компетентните органи в Съединените щати и Обединеното кралство да си сътрудничат при изпълнението на заповедите за арест, издадени срещу тях", без да уточнява къде се намират заподозрените.

Той каза в изявление, че Интерпол е издал червени бележки срещу директора на кабинета на Кадхими Раед Джоухи и личния секретар Ахмед Наджати, и двамата притежаващи американско гражданство.

Издадена е друга червена бележка за бившия министър на финансите Али Алауи, „който има британско гражданство“, Ханун добавено.

Червената бележка на Интерпол не е международна заповед за арест, но моли властите по света да задържат временно хора в очакване на евентуална екстрадиция или други правни действия.

Четвъртият заподозрян, медиен съветник на бившия премиер Мушрик Абас, "понастоящем пребивава в Обединените арабски емирства", според Ханун, който каза, че не знае дали Абас има друга националност.

"Надяваме се, че те (Лондон и Вашингтон) ще сътрудничат и ще екстрадират заподозрените," каза служителят.

Алауи, уважаван политик и академик, подаде оставка през август миналата година. Когато скандалът избухна няколко месеца по-късно, той отрече всякаква отговорност.

Случаят, който беше наречен "обирът на века", предизвика възмущение в богатия на петрол, но засегнат от корупция Ирак.

Поне 2,5 долара милиарда бяха откраднати между септември 2021 г. и август 2022 г. чрез 247 чека, които бяха осребрени от пет компании.

След това парите бяха изтеглени в брой от сметките на тези компании, повечето от чиито собственици се укриват.

Kadhimi е преди това защити досието си в борбата с корупцията, като каза, че правителството му е открило случая, започнало е разследване и е предприело съдебни действия.

Четиримата мъже са обвинени в „улесняване на присвояването на суми, принадлежащи на данъчните власти“.

настоящият министър-председател на страната Мохамед Шиа ал-Судани обеща да се справи с корупцията от назначаването си в края на октомври.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР