IonQ представи квантовите компютри от корпоративен клас Forte Enterprise и

...
IonQ представи квантовите компютри от корпоративен клас Forte Enterprise и
Коментари Харесай

IonQ представи най-мощните в света квантови компютри – те се инсталират като обикновени сървъри

IonQ показа квантовите компютри от корпоративен клас Forte Enterprise и Tempo за центрове за данни, които могат да се инсталират в стандартен сървърен долап. Системите Forte са известни отпреди, до момента в който Tempo е чисто нов артикул. Системите Tempo също по този начин лишиха на Forte купата на най-мощния прибавен квантов компютър в света. Те ще могат да извършват задания върху 64 алгоритмични кюбита (AQ), до момента в който платформите Forte разчитат на 35 AQ.

И двете решения са предопределени за предприятия и държавни организации, които желаят да интегрират опциите за квантови калкулации в съществуващата си инфраструктура. Важно е да се означи, че кюбитите в квантовите системи IonQ не изискват рисково изстудяване, мощно екраниране и отбрана от трептения, което е жизненоважно да вземем за пример за квантовите компютри на IBM и Гугъл, които употребяват свръхпроводящи кюбити. Кюбитите в системите IonQ са „ хванати “ в капан йони, които се ръководят с лазер. Такива системи са в действителност лесни за консолидиране в актуалната инфраструктура на сървърните пространства, на което и IonQ залага.

В допълнение IonQ предложи своя лична метрика за оценка на продуктивността на квантовите калкулации. По-специално компанията предложи да се изостави елементарното пресмятане на броя на кюбитите в системата и какъв брой от тях могат да бъдат по едно и също време в объркано положение. Такава метрика предложи IBM и я назова преброяване на размера на квантовия компютър. Това се прави заради повода, че броят на кюбитите самичък по себе си не може да приказва за изчислителните благоприятни условия на един квантов компютър, тъй като нормално е допустимо да се заплетат и държат в такова положение единствено дребна част от тях (алгоритмите се започват единствено върху кюбити в объркано състояние).

Според предлагането на IonQ, с цел да се оцени продуктивността на квантова платформа е належащо да се употребяват алгоритмични кюбити или кюбити, които са способни на някои обикновени интервенции или указания. В системата може да има доста физически кюбити, само че за осъществяването на програмата ще се употребяват единствено комбинации от някои от тях. За основа са взети типични логаритми, основани от Консорциума за квантово икономическо развиване (QED-C). По този метод компютърът IonQ Forte Enterprise има 35 алгоритмични кюбита, а Forte – 64. Привидно на пръв взор съвсем двойното нарастване на броя на алгоритмичните кюбити въпреки всичко основава колосална разлика в изчислителната мощност – 536 милиона пъти, съгласно изчисленията на производителя и това е целият смисъл на квантовите калкулации – експоненциално повишаване на продуктивността.

„ Бързо се приближаваме до времето, когато квантовите компютри ще се трансфорат в общоприет инструментариум за решение на най-сложните проблеми в света. IonQ играе водеща роля в даването на нашите системи, тъй че корпоративните компании да могат да се приготвят за този миг още в този момент. “

каза Питър Чапман, основен изпълнителен шеф и президент на IonQ
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР