Иоаннис Михалетос, eurasia.expert Миналата година Газпром приключи строителството на морския

...
Иоаннис Михалетос, eurasia.expert Миналата година Газпром приключи строителството на морския
Коментари Харесай

Гърция ще загуби повече от 2 млрд. евро в случай че Турски поток не мине през страната – мнение на гръцки експерт


Иоаннис Михалетос, eurasia.expert

Миналата година Газпром завърши строителството на морския сектор на Турски поток, в следствие последвано от въпроса за бъдещия маршрут на газопровода. Неотдавна сред Гърция и България се разви конкуренция, върху чиято територия да премине секторът. Иоанис Михалетос, гръцки политически анализатор и теоретичен помощник в Средиземноморския център за стратегически разбори и информация, счита, че макар изгодите за Атина, възможностите Турски поток да премине през Гърция са малко. Пред профилираната медия Eurasia.Expert той изясни за какво българският маршрут на газопровода ще бъде по-печеливш, какви са вероятностите за американския LNG в Европа и какви фактори би трябвало да се вземат поради, когато се приказва за връзките сред Русия и Гърция.

Г-н Михалетос, какво мислите, че ще изгуби Атина, в случай че европейската част от газопровода Турски поток минава през територията на България, заобикаляйки Гърция?

Първо, можем да приказваме за евентуални финансови и капиталови загуби. Това са загуби от преноса - няколкостотин милиона евро годишно. Това са загуби на вложения в строителството - минимум 2 милиарда Евро, а също така може да имаме и други изгоди, като по-ниски цени на газа или създаване на ново газово вместилище. Следователно, като цяло, загубата би била в размер на няколко милиарда евро.

Трябва да се означи, че европейската част от газопровода Турски поток минава през Гърция, в бъдеще може да има клонове към Северна Македония и Сърбия и/ или да изпомпва газ за експорт посредством терминали за полутечен природен газ, да вземем за пример посредством проектирания терминал. " Кавала ". Това ще помогне да се привлекат нови дълготрайни вложения.

Доколко Гърция е заинтригувана този газопровод да минава през страната?

Гръцкото държавно управление има нееднозначно отношение. От една страна, Атина желае инвестицията, за която загатнах нагоре. От друга страна, държавното управление счита, че Третият енергиен пакет на Европейски Съюз и съответните закони ще наложат възбрана на строителството, или ще понижат рентабилността на плана.

Освен това на дневен ред се появи и въпросът за нов план на морския газопровод East Med. А приоритет е завършването на построяването на Транс-Адриатическия газопровод и стартирането му в употреба през 2020 година.

Вероятно гърците схващат, че американският напън може да сътвори избрани проблеми по време на построяването на Турски поток през територията на страната. Какво мислите, какво желаят Съединени американски щати да реализират?

Американците несъмнено желаят газа от Русия до Европа да продължи да тече през Украйна. Следователно всеки байпас на тази страна се вижда в отрицателна светлина.

Съединени американски щати желаят да усилят снабдяването със своя LNG към Европа в ущърб на съветския газ. С това се свързва отрицателното им отношение към Турски поток. Всички обществени изказвания и изследвания, извършени от европейски институции, удостоверяват това.

Лично аз мисля, че Турски поток има малко шансове да мине през Гърция. Ако бъде издигнат, ще бъде доста по-логично да се прокара през България до Австрия. Това е по-евтино, тъй като по време на строителството през Гърция е належащо да се построи морски сектор през Адриатическо море, а по-късно различен сектор да минава през Апенинския полуостров и да отива в Австрия.

А Италия към този момент взе участие в плана за Транс-Анатолийски газопровод, тъй че не се нуждае от газ от Турски поток.

В края на 2018 година в Гърция бяха доставени първите размери на полутечен природен газ от Съединени американски щати. Какви са вероятностите за разширение на доставките на американски въглеводороди за Югоизточна Европа?

В Югоизточна Европа, до момента, единствено Гърция и Турция разполагат с LNG терминали. Доставянето на американския LNG в тези страни не може да нарасне доста, защото техният пазар е дребен и към този момент кондензиран. Египет, Кипър и Израел също биха желали да усилят износа на газ под формата на ВПГ, макар че концепцията за газопровод също се разисква.

В Европа търсенето на газ нараства, защото въглищата и атомните електроцентрали се затварят, а газовите ресурси в Северно море и Холандия се изчерпват. Следователно, както Съединените щати, по този начин и други страни, които развиват тази област, могат да усилят доставките на LNG за Европа.

Преводът е оповестен в Бюлетина на Центъра за проучване на Балкански и черноморски район
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР