Инвестиционният банкер Калоян Кирилов споделя някои от ключовите моменти, когато

...
Инвестиционният банкер Калоян Кирилов споделя някои от ключовите моменти, когато
Коментари Харесай

Да купиш готов бизнес? Как да преценим струва ли си?


Инвестиционният банкер Калоян Кирилов споделя някои от основните моменти, когато купуваш подготвен бизнес.

Да закупите подготвен бизнес е огромна стъпка. Не единствено от финансова позиция, само че и като отговорност, която поемате пред себе си, фамилията а и съдружниците, в случай че имате такива.

Има огромно значение дали до момента сте били управител и желаете да се занимавате със собствен личен бизнес към този момент или имате собствен личен бизнес и в този момент желаете да придобиете различен, подготвен и работещ.
Какво да извършите в подобен миг.
На доктрина е елементарно. Има си книги за това по какъв начин да оцените един бизнес, финансови модели, правни стъпки и.т.н. Но това е лесната, механически част.

По-важното е да си отговорите на следните въпроси:
Какво ще върша с този бизнес от финансова позиция?
Обикновено един бизнес се прави оценка въз основата на историческите си резултати досега. Това е лесната част, тъй като всеки един финансов съветник ще ви помогне. За вас е по-важно да прецените какво следва от тук нататък. Вие какви благоприятни условия виждате за развиване и напредък на бизнеса. Ако не можете да добавите нещо, към бизнеса, което би го направил по-печеливш, то тогава защо го купувате. Всеки един нов покупател би развивал бизнеса по друг метод и заради тази причина той би имал друга стойност в неговите очи. Ето за какво цената, която всеки един покупател би платил може да се разграничава значително.
Как да си изчислявам рисковете при покупката на един бизнес?
По-високия риск изисква и по-висока степен на възвращаемост. Хубавата част е, че огромна част от рисковете нормално са с кратковременен небосвод. Т.е. биха се показали в първата година от придобиването. Ако се запознаете авансово с тези опасности то по-лесно ще можете да се подготвите за тях и да ги намалите в известна степен.
Колко мога да си разреша да влагам?
Тук има основна разлика сред тези, които купуват за първи път и серийните вложители. Ако го вършиме за първи път е обикновено да сте по-притеснен и по-консервативен в метода си. Така самичък бихте лимитирали размера на компанията, която бихте купили. Серийните вложители се усещат по-уверени и знаят, че една договорка за 10 милиона може да се направи даже единствено с 2-3 милиона лични пари. Те са подготвени да създадат и по-големи покупко-продажби стига да им харесва опцията.
Много е значимо по какъв начин ще структурирате договорката
от гледната точка на паричен поток, с цел да не се окаже скоро след договорката, че не сте си решили вярно нещата. И най-бързата кола няма да може да приключи надпреварата в случай че й свърши горивото, т.е. кеша. Особено в днешни времена, когато кеша става още по-ценен.
Ясно е, че в случай че вие за първи път ще купувате бизнес
е добре да не го вършиме сами, а да потърсите помощ. Било то професионална или от хора минали по този път. Ако въпреки всичко не сте имали бизнес до момента, може би е добра концепция да опитате със закупуването на франчайз бизнес. Там рисковете са по-малки, защото има избрани правила, които да следвате.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР