Инвестиционните обеми през второто тримесечие и първото полугодие на 2023

...
Инвестиционните обеми през второто тримесечие и първото полугодие на 2023
Коментари Харесай

България е единственият пазар в Централна и Източна Европа, отбелязал ръст на инвестициите

Инвестиционните размери през второто тримесечие и първото полугодие на 2023 година в района на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) - 6 са едни от най-ниските, регистрирани все още. Делът на Полша е максимален - към 42 на 100, само че интензивността на пазара като цяло е ниска. На идната позиция е Чехия - с 34 на 100. България е единственият пазар в района, който отбелязва растеж на вложенията на годишна база, до момента в който всички останали са със спад сред 42 на 100 и 87 на 100. Това демонстрират данни от последния отчет на " Колиърс " (Colliers) за пазара на капиталови парцели в ЦИЕ - 6 през първото полугодие - " H1 2023 Investment Scene ", получен през днешния ден в Българска телеграфна агенция.

Силвиу Поп, шеф пазарни изследвания, ЦИЕ дава спомагателен стопански подтекст за ниските равнища на вложения: " Икономическият напредък в района на ЦИЕ-6 се забави при започване на 2023 година, като три страни - Чехия, Унгария и Полша означиха негативен годишен растеж на Брутният вътрешен продукт от първото тримесечие на 2023 година, без значение че при Румъния и България бяха регистрирани позитивни резултати, откакто стопанските системи им се разраснаха с над 2 на 100. Очаква се този тренд на развиване на пазара в ЦИЕ да продължи, най-малко в кратковременен проект, защото високочестотните индикатори към момента не са на нужното равнище в огромна част от страните ".

Лихвени проценти и инфлация

Влиянието на високите лихвени проценти, съпроводено с повишение на цената на риска, наред с нестабилния световен стопански подтекст, към момента оказват отрицателно въздействие върху страните от ЦИЕ. Инфлацията продължава да бъде предизвикателство, изключително като се има поради, че по-голямата част от спада в растежа на потребителските цени през последните месеци се дължи основно на нестабилните съставни елементи на кошницата на Идеологически подривни центрове (индекс на потребителските цени), по-специално на силата. Същевременно при така наречен базисна инфлация, която не включва съставни елементи като сила и сезонни хранителни артикули, се следи спад.

Растеж на размера на вложенията в ЦИЕ

Кевин Търпин, районен шеф финансови пазари, ЦИЕ, разяснява: " Инвестиционните размери през второто тримесечие и първата половина на 2023 година в ЦИЕ бяха едни от най-ниските в историята. Възлизайки на 2,02 милиарда евро през първата половина на 2023 година, те записват спад с към 64 на 100 на годишна база. Съдейки по предварителните данни, това е в сходство с световния тренд. При актуалните условия, изключително цената на дълга, прогнозирането на пазарната интензивност за остатъка от годината е предизвикателство, само че съгласно нас тя може да доближи 5 милиарда евро или повече ".

Липсата на трансакционни данни затруднява определянето на цените на капиталовия пазар, а възобновяване му ще зависи в огромна степен от подобряването на инфлационната среда и лихвените проценти. Независимо че към момента не сме следили основни проблеми при реализирането на преводи, рефинансирането, облигациите с наближаващ падеж, спазването на ESG стандартите, както и други характерни тематики, свързани с съответен бранш или страна, могат да окажат въздействие върху решенията на вложителите.

Възвръщаемост

При продължаващата липса на изясненост за протичащото се на пазара остава предизвикателство да се дефинира с акуратност възвръщаемостта. Това значи, че се постанова да се приложи метод, който включва оценка на настройките и наблюденията на компанията поради настоящите пазарни условия и да се отчетат другите фактори, които оказват въздействие върху ликвидността. Те включват лихвените проценти, падежите на облигациите, спазването на ESG стандартите за екологично, стабилно и отговорно ръководство и структурните промени на пазарите, доминирани от наематели за някои браншове, където е използвано. " Разходите за финансиране, които понастоящем са някъде над 5,5 на 100, са обусловени от доста по-високите лихвени проценти, както и от разноските за други финансови принадлежности, като да вземем за пример лихвени суапове ", добавя Търпин.

Инвестиционни размери в ЦИЕ по браншове

Инвестициите в офис площи са намалели доста както в международен мащаб, по този начин и в ЦИЕ. През първото полугодие на 2023 година те съставляват едвам 29,5 на 100 от общия размер в района – резултат, съпоставим с този на сегмента на логистичните и индустриалните парцели. Търговските площи се върнаха на челната позиция с дял от 35 на 100 към края на полугодието с единствената договорка за над 100 млн. евро, записана през второто тримесечие – за търговски център в Чехия.

Инвестиционни размери в ЦИЕ по генезис на купувача

През 2023 година локалните вложители са по-активни с дял от 59 на 100 от общия размер за района - 40 на 100 от него се дължи на Чехия, а 19 на 100 - на вложители от останалите страни от ЦИЕ. Принос към осъществените вложения имат и капитали от други европейски страни (14 на сто), Азиатско-тихоокеанският район - АПАК - (7 на сто), Съединени американски щати (5,4 на сто) и Близкия изток (5 на сто).

Тенденции и вероятности за идните месеци

" Прогнозата за капиталовия пазар в ЦИЕ-6 в дълготраен проект остава по-скоро позитивна. С оглед на геополитическите разбърквания, които се случват в международен мащаб, фактът, че стопанските системи на страните в ЦИЕ се развиват устойчиво и към момента оферират едно от най-привлекателните съотношения заплата – продуктивност по отношение на Западна Европа, бихме споделили, че всяко евентуално предизвикателство в средносрочен проект предлага благоприятни условия в дълготраен ", споделя в умозаключение Силвиу Поп.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР