Инвестиционните фондове се превърнаха в ненаситни купувачи на земеделска земя

...
Инвестиционните фондове се превърнаха в ненаситни купувачи на земеделска земя
Коментари Харесай

Сигурна като златото: Инвестиционните фондове в САЩ ненаситно купуват земеделска земя

Инвестиционните фондове се трансфораха в ненаситни купувачи на земеделска земя в Съединени американски щати, натрупвайки над милион акра, до момента в който търсят отбрана против инфлацията и се стремят да се възползват от възходящото световно търсене на храна. Това написа Reuters въз основата на данни и изявленията с ръководители на фондове.

Тенденцията тревожи някои американски законодатели, които се опасяват, че корпоративният интерес ще направи земеделската земя недостъпна за идващото потомство фермери. Тези законодатели внасят в Конгреса законопроект, който ще наложи ограничавания върху покупките в промишлеността.

Въпреки че тяхната повърхност е дребна част от близо 900 милиона акра (1 акр - към 4 декара) земеделска земя в Съединени американски щати, темпът на придобивания от капиталови компании като Manulife Investment Management и Nuveen се форсира след световната финансова рецесия от 2008 г.Тя накара компаниите да търсят нови капиталови принадлежности, демонстрират изявленията на Ройтерс с мениджъри на фондове и разбор на данни от Националния съвет на доверителите на вложения в недвижими парцели (NCREIF).

Броят на парцелите, притежавани от такива компании, се е нараснал с 231% сред 2008 година и второто тримесечие на 2023 година, а цената на тези притежания е повишена с повече от 800% до към 16,2 милиарда $, съгласно тримесечния показател на земеделската земя на NCREIF, който наблюдава притежанията на седемте най-големите компании за вложения в земеделска земя.

Земеделската земя предлага постоянна възвръщаемост даже в интервали на висока инфлация и компаниите се надяват търсенето на култури да остане устойчиво, защото Организация на обединените нации предвижда, че светът ще се нуждае от 60% повече храна до 2050 година заради повишаването на популацията.

Придобиванията на земя от капиталови компании също по този начин изпреварват покупките на земеделска земя от задгранични субекти, съгласно данни на Министерството на земеделието на Съединени американски щати (USDA).

Законодателите разискаха тази година дали да лимитират задграничната благосъстоятелност върху земеделска земя, загрижени, че съперниците могат да купуват земя, с цел да упражнят политическо въздействие. Сенатът включи наредба за възбрана на закупуването на земеделска земя от Китай, Русия, Иран и Северна Корея в своята версия на Закона за позволение за национална защита, която към момента не е съгласувана с версията на Камарата.

Размерът земя, притежаван от задгранични субекти, се е нараснал с 64% до към 40,8 милиона акра сред 2010 година и 2021 година, като цената се е удвоила до към 72,5 милиарда $, съгласно най-новите налични данни на USDA.

NCREIF не регистрира площта, притежавана от капиталови медиатори, само че обзор на Reuters на уеб страници на компании, отчети за резистентност, годишни доклади, федерални документи и изявленията с ръководители от шест от седемте компании, които рапортуват на показателя, откри, че дружно те имат към 1,65 милиона акра.

Пол Шадег, вицепрезидент по интервенциите с недвижими парцели във Farmers National Company, компания за ръководство на ферми, сподели, че когато вложителите навлязат на пазара на земеделска земя, това може да увеличи цената на земята.

Високите разноски за придобиване на земя са спънка за младите и начинаещи фермери, сподели Тим Гибънс, шеф по връзките в Кризисния център на селските региони на Мисури, група за покровителство.

" Ако идващото потомство не бъде привлечено да се върне във фермата, тогава кой ще има тази земя? ", сподели той

Средната цена на акър обработваема земя доближи рекордните $5460 през 2023 година, съгласно USDA, по отношение на $2700 през 2010 година, водена от високите цени на суровините и мощното търсене, наред с други фактори.

Около 60% от земеделската земя в Съединени американски щати е благосъстоятелност и се ръководи от фермери, а останалата част е благосъстоятелност на неземеделски оператори, в това число физически лица, тръстове и корпорации, съгласно USDA.

Инвестиционните медиатори споделят, че купуват земеделска земя, тъй като е устойчива на инфлация, предлага постоянна възвръщаемост посредством лизинг на земя и има стеснен риск от спад, характерности, които станаха по-привлекателни след финансовия срив през 2008 година, тласнаха вложителите да изградят диверсифицирани портфейли.

" Това е сигурен актив. Като златото е. Няма да отиде на никое място ", сподели Дейвид Гладстоун, основен изпълнителен шеф на Gladstone Land, капиталов концерн за недвижими парцели, който има 116 000 акра земеделска земя, най-вече за развъждане на боровинки, ягоди, бадеми и други артикули в 15 щата на стойност 1,6 милиарда $.

Индексът на земеделските земи NCREIF има междинна годишна възвръщаемост от 11,4% през последните 25 години, спрямо 9,3% за показателя S&P 500, съгласно презентация на вложители от август.

Земеделските земи също оферират капацитет за напредък, защото търсенето на храна нараства в международен мащаб, се споделя в уебсайтовете на Manulife, който има 284 413 акра американски ферми на стойност 3,3 милиарда $ съгласно отчета си за селскостопански вложения за 2022 година, и Nuveen, който има 751 000 акра американски ферми на стойност 6,6 милиарда $ съгласно отчета си за резистентност за 2023 г.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР