Инвестиционен проект за 15 млрд. евро инвестиции от частни и

...
Инвестиционен проект за 15 млрд. евро инвестиции от частни и
Коментари Харесай

Бизнесът готов да превърне Марица Изток във Водородна долина

Инвестиционен план за 15 милиарда евро вложения от частни и държавни компании в трансформацията на енергийния комплекс " Марица Изток " във Водородна котловина, където да се създава зелен водород от слънчеви мощности, част от него да се изнася през пристанищата в Бургас, Русе и Александруполис, а друга да се употребява за балансиране на енергийната мрежа, в превоза, в цех за произвеждане на амоняк и в рафинерия за горива, ще бъде показан във вторник пред немския бизнес. Това ще направи зам.-председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Румен Радев, който е част от делегацията на президента Румен Радев, която е на посещаване в Берлин.

" Това е част от нашата визия и дълготрайните прогнози за цената на силата, които направихме до 2050 година - разнообразни сюжети, при които при цялостна промяна на енергетиката се реализира цена от 70-80 евро на мегаватчас. Това обаче беше преди международната инфлация, тя ще докара до 90-100 евро ", уточни в понеделник ръководителят на АИКБ Васил Велев след среща на работодателските организации с премиера Кирил Петков за продължаването на обезщетенията поради скъпия ток за бизнеса.

Българският план Blion е измежду петте на европейската организацията " Хайдроджен Юръп ", който кардинално се поддържа от Европейската капиталова банка, изясни Румен Радев от АИКБ пред Mediaspool.

Зад него стоят едни от най-големите енергийни и индустриални компании в България. Това са притежателите на електроцентралите от " Марица Изток " – AES, оперираща Топлоелектрическа централа " Гълъбово ", " КонтурГлобал ", ръководеща Топлоелектрическа централа " Марица Изток 3 " и страната като притежател на Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ", както и " Асарел Медет ", " Неохим ", " Хранинвест ", държавният " Електроенергиен систематичен оператор ", Българската атомна асоциация и разработчици на нови технологии.

Проектът доста припомня на в партньорство с английската " Джемкорп " и американската " Ай Пи 3 " план за произвеждане на водород в енергийния комплекс, само че там участват и дребни модулни реактори, цех за химически артикули, мощ за газификация на лигнитните въглища. Той се прави оценка на 20 милиарда евро и действително в този момент българският бизнес излиза с контрапроект.

Предвижда се планът да се построи на два стадия – първият ще завърши 2028 година, а цялостният размер вложения и мощ на Водородната котловина ще бъде доближат през 2033 година като упоритостите са с него да се разкрият 7500 директни работни места и още 18 хиляди индиректни.

Мощностите ще са разположение върху 25 хиляди хектара индустриална повърхност, само че всичко ще се построява поетапно – след прекъсване на в този момент съществуващи. Няма да се затваря нищо поради построяването на плана, изясни Радев.

Компаниите, ангажирани в него, са подготвени да влагат, само че предстоят още изследвания.

" Германия има огромен интерес към импорт на зелен водород ", изясни желанието да се презентира там планът Васил Велев пред Mediapool.

Очаква се чрез електролиза да се създават 380 хиляди т водород, от които 150 хиляди да употребява локалната промишленост, 36 хиляди т д аса за балансиране на енергийнат асистема, 11 хиляди - за превоза. Основното количество – 180 хиляди тона обаче ще са за експорт.

За задачата ще се развива и преносната инфроструктура като желанията са износът да става през пристанищата в Бургас, Русе и Александруполис.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР