Инвестициите в България през 2023 година отчитат рекорден ръст в

...
Инвестициите в България през 2023 година отчитат рекорден ръст в
Коментари Харесай

С 1,5 милиарда лева повече: Рекорден ръст на инвестициите в България

Инвестициите в България през 2023 година регистрират рекорден растеж в размер на 28%. Те са се нараснали с 1,5 милиарда лв., като за цялата минала година директните задгранични вложения също са рекордни - близо 7 милиарда лв., заяви пред медиите заместник-министърът на стопанската система и промишлеността Ивайло Шотев. Това е растеж от над 28% по отношение на миналата 2022 година.

По време на извършена среща в Пловдив, взаимно с министъра на нововъведенията и растежа Милена Стойчева, компании от Тракия икономическа зона (ТИЗ) и представители на висши учебни заведения в града. На срещата беше разисквано и по какъв начин да се преодолее разликата сред мисленето и разбирането за развиването на една просветителна и научна организация и какъв е темпът на развиване и провокациите пред бизнеса у нас.
 Колко сполучливо е осъществяването на бюджета и какъв брой оптимистичен е растежът на вложенията
Колко сполучливо е осъществяването на бюджета и какъв брой оптимистичен е растежът на вложенията

Финансови привидности

" Работим за по-добра връзка сред страната, бизнеса и образованието, за гарантирането на предвидима среда, в която фирмите да се развиват " съобщи Шотев.

По думите на заместник-министъра на стопанската система не е належащо да се влага в големи бази в самите университети, където да се образоват експертите. Достатъчно е студентите да вървят на място в предприятия и фабрики, които имат най-качественото и съвременно съоръжение.

От Министерството на стопанската система и промишлеността разясняват, че работят с бизнеса, като оказват помощ за развиването на стопански зони и паркове, където те да имат достъп до готови терени и подкрепя фирмите при изследването на евентуален сътрудник и в търсенето на нови пазари и контакти.

Рекорден растеж на директните задгранични вложения

Преките вложения в България за интервала януари - декември 2023 година са в размер на 3.37 милиарда евро. Отчетен е растеж от 739.4 милиона евро или 28.1% по отношение на същия интервал на миналата година, демонстрират предварителните данни на Българската национална банка (БНБ).

През декември 2023 година потокът е негативен - в размер на 60.1 милиона евро, при позитивен поток от 68.4 милиона евро за декември 2022 година. Нетният поток от вложения на задгранични лица в недвижими парцели е негативен в размер на 13.9 милиона евро (в това число негативен поток от 18.1 милиона евро за Русия), при негативен чист поток от 23.1 милиона евро за януари - декември 2022 година.

Най-големите чисти позитивни потоци по директни вложения в България за интервала януари - декември 2023 година:
Швейцария - 821.2 млн. евро Австрия - 376.8 млн. евро Белгия - 335.9 млн. евро
Гладът за фрагменти, който се трансформира във все по-сериозна глобана опасност може да се понижи само, когато бизнесът и образованието вървят ръка за ръка, разясняват специалисти.
 Чуждестранните вложения в България с растеж от 28% за година: кои са най-големите
Чуждестранните вложения в България с растеж от 28% за година: кои са най-големите

Най-големите инвестиции у нас по данни на БНБ
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР