“Инвеститорите търсят нови възможности и връзки, когато върховенството на закона

...
“Инвеститорите търсят нови възможности и връзки, когато върховенството на закона
Коментари Харесай

Без да ги назове: Новият US-посланик засипа Кирил и Асен с похвали за кабинета им

“Инвеститорите търсят нови благоприятни условия и връзки, когато върховенството на закона поддържа институциите здрави и предсказуеми. Инвеститорите харесват предсказуеми страни със обективна правосъдна система “. Това сподели новият дипломат на Съединени американски щати в България Кенет Мертен по време на бизнес закуска, проведена от Американската комерсиална камара у нас. Това бе първата обществена изява на новия дипломат на Съединени американски щати, който смени Херо Мустафа.

“Ние ще работим с българското държавно управление за основаване на един добър бизнес климат, който да притегля вложители от Съединени американски щати и от целия свят. В същото време е значимо да се подсигурява, че тези вложители не съставляват риск за българската сигурност, демократичните полезности или интегритета на финансовата система. Европейската комисия подкрепя напъните за основаване на един понятен финансов скрининг, който да отбрани сериозната българска инфраструктура от разрушително въздействие “, сподели Мертен.

Голяма част от речта на посланика бе отдадена на енергетиката и напъните на България да стане член на еврозонта. Мертен на няколко пъти акцентира, че България и Съединени американски щати са “стратегически сътрудници, които стоят един до друг при решаването на доста въпроси – от сигурността до енергийната диверсификация, районната интеграция и отбраняване на световните демократични полезности “.

“Виждаме страховит капацитет за развиване в софтуерните нововъведения, земеделието, образованието, инфраструктурата и енергетиката “, сподели Мертен.

Той акцентира “страхотната работа “, която България е направила, с цел да се приспособява към огромните шокове на интернационалните енергийни пазари след съветската инвазия в Украйна.

“България съумя да развие енергиен пазар, който играе основна роля в целия район. Съединени американски щати са и ще не престават да бъдат сътрудник на Европа, помагайки на България да посрещне своите енергийни потребности и да получи достъп до енергийни запаси “, сподели дипломат Мертен.

Той похвали България, че е съумяла съвсем да елеминира своята взаимозависимост от съветския природен газ, като е постигнала цялостна диверсификация на източниците си.

“Това е удивително развиване за доста къс интервал. Чудесно е да се види позитивното въздействие върху българската стопанска система от общата работа със прилежащите страни “, разяснява дипломатът.

" За последно бях дипломат на Балканите в Хърватия през 2012-2015 година и от този момент значимостта на района се усилва значително, освен тъй като е на източния фланг на НАТО, само че и тъй като се усилиха икономическите основи за съдействие със Съединени американски щати ", сподели Кенет Мертен.

Той добави, че България продължава да усилва своя експорт, което е удостоверение за мощно разрастващата се българска стопанска система.

Посланикът сподели, че предизвикателство пред България остава, да вземем за пример, влизането в еврозоната. “Това води до цялостното консолидиране на страната в Европейския съюз. Приемането на еврото ще направи лесна съпоставимостта на цените и ще е потребно за потребителите, ще паднат лихвените проценти и ще е по-лесно за бизнеса да работи в еврозоната и с целия свят. Това ще направи пазарите ефикасни “, сподели Мертен.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР