Инвеститорите от секторите плодове, зеленчуци, маслодайни култури и биологично производство

...
Инвеститорите от секторите плодове, зеленчуци, маслодайни култури и биологично производство
Коментари Харесай

Европроекти за преработка на земеделска продукция ще се приемат по нови правила

Инвеститорите от секторите плодове, зеленчуци, маслодайни култури и биологично произвеждане ще имат преимущество при кандидатстването за дотации за преправка от Програмата за развиване на селските региони. Преимущество ще има още за фирмите, осъществили експорт през 2020 година, такива, които преработват първични материали от лични стопанства или са подали план, чиято разноски са по-ниски от междинната оперативна облага за последните три години.

Така наподобяват част от разпоредбите за разпределението на 390 млн. лева дотации от схемата за преправка на селскостопански артикули в земеделската стратегия, които са в развой на публично разискване.
Субсидия до 5.86 млн. лева
Схемата за вложения в преработвателни предприятия, тази есен поради " нуждата от прецизиране на текстовете, зародила в хода на договарянията с Европейска комисия ", съгласно формалното известие на агроминистерството от септември. Конкретният проблем е обвързван с довелото до разногласия предложение достъп до парите да имат единствено сдружения с тригодишна корпоративна история. Сега, съгласно оповестените нови критерии за кандидатстване, които са в стадий публично разискване, правилото остава, само че с известни корекции. С планове ще могат да аплайват аграрни стопанства, които са регистрирани преди най-малко 36 месеца, групи и организации на производители, които правят активност от най-малко 3 години и други компании, които " са правили активност по преправка на селскостопански артикули без спиране през последните 36 месеца ".

Субсидията за един план може да варира сред 29 хиляди лева и 5.86 млн. лева като делът от общата инвестиция варира сред 35 и 50%. По-високата сума ще получат по-малките планове: със стойност на разноските до 3.9 млн. лева, които ще се подкрепят с 50%, а надвишаващите този праг- с 35 на 100, е записано в критериите.
За какво може да се употребяват парите
Освен преимуществото за избрани браншове, фирми-износителки и преработватели на лични аграрни първични материали, критериите дават още няколко преимущества на база резултата от съответната инвестиция. Така да вземем за пример с предимство ще се класират планове, които включват новаторски технологии- цифровизация и автоматизация на процеси, както и действия, опазващи околната среда. Тук попада и потреблението на възобновими енергийни източници за лично ползване. Ще се търси и резултат върху пазара на труда - преимущество ще имат планове, запазващи работните места или създаващи нови. А спомагателни точки в класирането ще получават и сдружения, които не са получавали финансиране по мярката за преправка в предишни приеми.
Кандидатстването- след средата на октомври
След като приемът на планове за преправка бе спрян, в този момент обещанието на агроведомството е той да започва още веднъж на 15 октомври. Самите критерии за кандидатстване са за публично разискване до 11 октомври. Това обаче ще отмести и цялостният проект за подаването и разглеждането на планове. Очаква се компаниите да имат период до февруари за подаване на планове, след което да стартират и класиранията.

Традиционно схемата за преправка, дружно с тази за аграрни стопанства, са най-атрактивните за бизнеса от земеделската стратегия. Данните на фонд " Земеделие " сочат, че до 30 септември, когато завърши приемът на планове за аграрни стопанства, е имало съвсем 2 хиляди претендента. Заради повтаряне на планове обаче, от тях 1868 ще вземат участие в класиранията. Поисканата от компаниите дотация е над 734.7 млн. лева при общ бюджет от 432 млн. лева, се вижда още от данните.

Инвеститорите от секторите плодове, зеленчуци, маслодайни култури и биологично произвеждане ще имат преимущество при кандидатстването за дотации за преправка от Програмата за развиване на селските региони. Преимущество ще има още за фирмите, осъществили експорт през 2020 година, такива, които преработват първични материали от лични стопанства или са подали план, чиято разноски са по-ниски от междинната оперативна облага за последните три години.Така наподобяват част от разпоредбите за разпределението на 390 млн. лева дотации от схемата за преправка на селскостопански артикули в земеделската стратегия, които са в развой на публично разискване.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Деница Ватева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР