Инвестиращите в “стабилни” криптопари в Япония вече са защитени законово

...
Коментари Харесай

Япония въвежда регулация за стабилните крипто-пари


Инвестиращите в “стабилни” криптопари в Япония към този момент са предпазени законово (снимка: CC0 Public Domain)

Япония предприе „ исторически “ ход, като одобри законова рамка по отношение на „ стабините “ криптовалути, осигурявайки отбрана за вложителите след срутва на terraUSD предишния месец. С това страната става една от първите огромни стопански системи, която приема съответен закон за стейблкойните, макар че новата норма ще влезе в действие след една година.

Законопроектът дава изясненост към определението за постоянни монети, които към този момент ще се смятат за цифрови пари и би трябвало да бъдат обвързани с йената или друго законно платежно средство. Това би трябвало да подсигурява на притежателите им правото да ги изкупят по номинална стойност.

Стабилните криптопари към този момент ще могат да се издават единствено от лицензирани банки, регистрирани сътрудници за парични преводи и доверителни компании. Законопроектът не се отнася за съществуващи стейблкойни, обезпечени с активи.
още по темата
Регулацията е направена от Японската организация за финансови услуги (FSA). Нормата беше планувана още в края на 2021 година, призната от Камарата на представителите в средата на март тази година и в този момент дефинитивно бе одобрена с болшинство в пленарната сесия на Камарата на съветниците.

Правителственото контролиране на постоянните „ монети “ евентуално ще бъде посрещнато добре, като се има поради грандиозния срив на стейблкойните, който светът следи в последните седмици. Възможно е и други огромни стопански системи да последват хода на Япония и да вкарат регулации за новия тип цифрови пари – нещо, което бе намекнато по време на последните огромни интернационалните конгреси на Г7 и Световния стопански конгрес.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР