Инвазията на Русия показва, че вече няма смисъл Украйна да

...
Инвазията на Русия показва, че вече няма смисъл Украйна да
Коментари Харесай

Кисинджър призна: Няма смисъл Украйна да бъде държана извън НАТО

Инвазията на Русия демонстрира, че към този момент няма смисъл Украйна да бъде държана отвън НАТО, съобщи дипломатът Хенри Кисинджър, някогашен държавен секретар на Съединени американски щати. Преди Кисинджър се противопоставяше на дългогодишния блян на Киев кам участие в Алианса.

99-годишният последовател на действителната политика от месеци се застъпва за преустановяване на огъня във войната, което би било от изгода за Русия.

Но в изявлението си пред Световния стопански конгрес в Давос Кисинджър съобщи, че участието на Украйна в НАТО би било " подобаващ резултат ".

" Преди тази война аз бях срещу участието на Украйна в НАТО, тъй като се притеснявах, че то ще стартира тъкмо този развой, който следим в този момент ", сподели Кисинджър.

" Сега, когато този развой доближи това равнище, концепцията за неутрална Украйна при тези условия към този момент няма смисъл ", сподели Кисинджър.

В есе, оповестено предишния месец в консервативното английско списание „ The Spectator ”, дипломатът предупреди, че обстановката в Украйна има паралели с спора от 1914 година, който ескалира в международна война. Той прикани за преустановяване на огъня, при което Русия да се отдръпна до линиите преди нашествието, само че не и оттатък тях - да остане в Източна Украйна, както и на Кримския полуостров, който Москва анексира през 2014 година, като териториите са отворени за по-късни договаряния.

В Давос Кисинджър съобщи, че е значимо " да се предотврати превръщането на войната във война против самата Русия " и " да се даде опция на Русия да се причисли още веднъж към интернационалната система ".

Макар да признава, че страните, които в миналото са били доминирани от Москва, ще се двоумят, Кисинджър съобщи, че е от решаващо значение да се избегне неустойчивостта в голямата нуклеарна страна.

Дипломатическият развой би могъл да помогне на Русия " да преоцени историческата си позиция, която е амалгама от привличане към културата на Европа и боязън от доминиране от Европа ". /БГНЕС, Агенция Франс Прес

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР