Инвазивен скреж замъглява зрението на европейския космически телескоп Евклид, наречен

...
Инвазивен скреж замъглява зрението на европейския космически телескоп Евклид, наречен
Коментари Харесай

Скреж замъглява зрението на телескопа Евклид

Инвазивен скреж замъглява " зрението " на европейския галактически телескоп " Евклид ", наименуван от откривателите " детектив на Тъмната галактика ", и учените са почнали интервенции в опит да отстранен този тъничък мразовит пласт... с малко нагряване, заяви Агенция Франс Прес.

Това е следващият механически проблем за шестгодишната задача, която започва през юли 2023 година, с цел да картографира звездите и галактиките, покриващи една трета от забележимото небе.

Благодарение на тази задача откривателите се надяват да научат повече за естеството на тъмната сила и тъмната материя - две същности, които в никакъв случай до момента не са следени, и се счита, че съставляват 95% от Вселената.

През ноември предходната година наземните екипи видяха, че един от инструментите на телескопа, който възпроизвежда изображения във забележима светлина, получава по-малко светлина от предстоящото, изясни ръководителят на профилирания екип Ралф Коли.

Наблюдението на някои звезди сподели, че те наподобяват по-малко ярки, в сравнение с би трябвало да бъдат. Това е нещо невероятно за звезди, чиято непоклатимост се мери в милиони години.

Този " сериозен проблем " със зрението " на телескопа съгласно Коли се дължи на тъничък пласт лед с дебелината на нишка ДНК, който се натрупва върху оптиката на камерата.

Всички принадлежности, изпратени в Космоса, носят със себе си минимални количества водна пара, която замръзва в студа. Учените позволяват, че доста количество водни пари се е задържало в пластовете изолационен материал на инструмента.

Малко след изстрелването на " Евклид " експертите го изложиха отчасти на слънчевите лъчи. Преди всичко те задействаха бордовите радиатори, които трябваше да загреят телескопа, с цел да го освободят от каквито и да е следи от вода.

Тази интервенция може да се повтори, само че не липсват и дефекти. " Всяко нагряване ще провокира разстройства в задачата ", изяснява Ралф Коли. Топлината, разширявайки материалите, ще наложи наново калибриране на целия телескоп за най-малко месец.

Поради тази причина ЕКА стартира да нагрява две от трите огледала на телескопа предходната седмица. Планирано е тази интервенция да продължи до 21 март, само че съгласно Коли резултатите ще бъдат известни едвам в средата на април.

В случай на щета ще остане решението да се нагрее целият телескоп " Евклид ", вследствие на което той ще премине от минус 140 градуса Целзий до минус 3 градуса.

Част от казуса е, че учените не знаят къде тъкмо се натрупва мразовитият пласт, нито даже точното му количество.

Дори интервенцията по нагряването да се окаже сполучлива, няма гаранция, че водните молекули няма да замръзнат още веднъж върху някое от огледалата на телескопа, предизвестява Коли. В подобен случай " Евклид " ще би трябвало да бъде подложен на цялостно годишно нагряване, което в последна сметка ще отнеме шест месеца наблюдения от шестгодишната задача.

Засега този сюжет остава " чисто умозрителен ", споделя ученият, който въпреки всичко се надява, че ще бъде допустимо с сътрудниците му да се отърват от казуса по " по-елегантен метод ".

Откакто беше изстрелян, телескопът " Евклид " се сблъска с редица неуспехи. Първият от тях беше въздействието на галактическите лъчи, които по формулировка е невероятно да бъдат предсказани или избегнати. Това провокира разстройства в системата за ориентиране на галактическия уред и наложи комплицирано възобновяване на компютърната му система.

Слънчевата светлина също пречеше на наблюденията. Този проблем беше решен посредством леко завъртане на телескопа.

" Евклид " публично стартира научните си наблюдения през февруари, откакто през ноември даде първите си спиращи дъха изображения на галактики в дълбините на Космоса.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР