Интервюто за работа кара всеки кандидат буквално „да полудее”. Може

...
Интервюто за работа кара всеки кандидат буквално „да полудее”. Може
Коментари Харесай

Как да отговаряте на 10-те най-често задавани въпроса при интервю за работа

Интервюто за работа кара всеки претендент безусловно „ да полудее”. Може да сте се явявали на изявленията за работа, която е някак си отвън опциите ви, само че може и да е за позиция, за която сте 100% квалифицирани и сякаш обявата е писана тъкмо за вас. И в двата случая обаче сте нервозен, а несъмнено когато сте раздразнителен не сте в най-хубавата си форма. Затова подготовката е най-хубавият ви другар, когато би трябвало да се явите на изявление за работа. В последно време секторът, който генерира най-вече работни места е IT. Интервютата, касаещи тази сфера са изпълнени с доста минни полета, които целят да покажат вашите минуси. Добрата вест за вас е, че може да научите отговорите на въпросите, които сигурно ще ви бъдат заложени, авансово.

1. Какви са Вашите слаби страни?

Тук не би трябвало да сте изкуствени или да преувеличавате. Също по този начин не е целесъобразно да изтъквате какъв брой сте стимулирани и конкурентоспособни, защото това се пояснява като уязвимост. Също по този начин не е добре да казвате, че сте перфекционисти, тъй като това се пояснява като блян да сте постоянно най-хубавия. Изтъквайки уязвимост, която в действителност е мощ, е най-бързият метод да лъснете като лъжец. Този, който организира изявлението ви за работа фактически е експерт, бързо ще ви разкрие и без подозрение уважението му към вас ще намалее.

Бъдете почтени и пробвайте да покажете, че сте наясно със самия себе си и почтени като споделяте вашите недостатъци и по-късно опишете по какъв начин може да ги превъзмогнете. Ето и един образец. Понякога човек губи мотивация към средата на осъществяване на даден плана. С това може да се преборите като разделите плана на мини стадии и след всеки стадий празнувате. Така при всеки стадий първичният възторг се възвръща и разбирате какъв брой значима е вашата работа.

2. Колко осведомени сте с езиците за програмиране?

В множеството случай този, който ви интервюира ще ревизира доколко може да „ жонглирате” с езиците за програмиране. Не е належащо знанията ви да са на експертно равнище. Не би трябвало да се стремите да бъдете признат като експерт. Не казвайте: „ Предпочитам Ruby и фактически не съм осведомен с Java”. Вместо това кажете: „ Действително съм добре осведомен с Ruby и на драго сърце бих се впуснал да уча Java. Обичам да работя с нови езици”.

Бъдете убеден и не „ забивайте” върху равнището на притежаване на езиците. Вместо това наблегнете на това какъв брой осведомени сте с кодирането и какъв брой добре може да решите проблемите. Помнете, че софтуерните компании са изправени против дефицит на фрагменти по тази причина те не търсят съвършените, а по-скоро способените, можещите и устремените.

3. Какъв ще е методът ви при решение на даден проблем?

На пръв взор това е самобитен тест за равнището на вашата просветеност. Но в случай че се замислите, ще видите, че вие и сте в същата група само че просветеност както и останалите подбрани претенденти за дадената позиция. Тогава поражда въпроса, в случай че не се тества вашата просветеност какъв е смисълът от този въпрос. Целта е да се види каква е вашата логичност на мислене, способността ви да запазите хладнокръвие, когато сте напрегнат и способността ви да мислете намерено за проблемите. Трябва да отговорите на въпроса диалогично. Стигнете до отговора на въпроса посредством диалог. Задавайте изясняващи въпроси. Кажете, че обмисляте отговора. Анализирайте на глас другите пътища за решаването на казуса. Обяснете за какво клоните към избран метод на решение на казуса и в следствие дайте отговор. Запомнете, че даването на избран отговор е доста по-малко значимо, от това да създадете усещане за отзивчив, виновен и изчерпателен човек.

4. Явявали ли сте скоро на други изявленията за работа?

Играйте на несъмнено! Въздържайте се от конкретика и дано отговорът ви да бъде спокоен и общ. „ Да, интензивно диря други сходни позиции.” Или: „ Аз бързо прекосих през няколко изявленията в други компании, предлагащи сходни позиции”.

5. Работите по-добре независимо или в екип?

Този въпрос ви подвежда да вземете страна, само че не го правете! Защо? Идеалният претендент за сходна позиция е да бъде комплект от двете. Важното е както да може да работите независимо, по този начин и в екип. Отличният отговор е: „ Аз обичам скоростта и силата, с която се работи в група, само че също по този начин обичам да отстранявам време да работя самичък и да се съсредоточвам върху проектите”.

6. Защо напуснахте предходната компания?

Пипайте деликатно! Мениджърите, които наемат личен състав търсят почтеност. Така че, бъдете същински. Подчертайте позитивните си страни и вашите очаквания за бъдещето. Вместо да кажете: „ Не съм част от сърцевината на работата и се усещам изолиран”, кажете „ Търся си работа, в която да играя основна роля в един надарен екип”. Вместо да кажете: „ Нямам задоволително провокации и би трябвало повече да направя”. Кажете: „ Действително желая да раста и да развъртвам моите благоприятни условия и да се оправям с новите предизвикателства”.

7. Каква заплата очаквате?

Трябва дипломатично да избегнете отговора на този въпрос. Защо? Вие не знаете какъв е бюджетът на компанията за позицията, за която кандидатствате, тъй че да дадете някаква цифра на сляпо, която може да се окаже доста ниска или доста висока, ще ви сътвори проблем. Тогава какво да кажете? Учтиво се измъкнете с думите: „ Сигурен съм, че това, което плащате е съобразено с институционалните норми” или „ Трудно ми е да дефинира възнаграждение, тъй като това за мен е нова позиция” или „ С оглед на моите отговорности, може да измислим и рационално заплащане”.

8. Тест за програмисти

Този тест е присъщ за второ или трето изявление, само че вие би трябвало да сте готови за него за всеки случай още при първата среща. Помнете, че методът по който разрешавате казуса се прави оценка и има тежест при финалния отговор. Упражненията усъвършенстват вашите познания умения и ви приготвят да бъдете по-уверени и по-спокойни. Затова отделете време за практическия тест преди изявлението, като решите няколко теста.

9. Какво вършиме в свободното си време?

Този въпрос на пръв взор наподобява, че идва от нищото, само че зад него се крие причина. Този, който ви интервюира се нуждае да знае повече за вашия персонален живот. Все повече софтуерни компании се ориентират към това да подобрят качеството на работа като се преценяват с персоналните ползи на чиновниците. Това значи, че те наемат хора, които са по-скоро другарски настроени, в сравнение с надарени. Този, който ви интервюира ще се опита да ви разбере културата на работа. Просто се усмихнете и споделете какво обичате да вършиме: да играете видео игри, да посещавате нови заведения за хранене, да гледате спортни излъчвания, да ходите на екскурзии с другари.

10. Кои са мощните ви страни?

Интересното е, че на този стадий към този момент този, който ви интервюира към този момент знае отговора, а точно видял го е в кандидатурата ви за работа. Намерете две неща, които да ви разказват и бързо се сетете за съответни образци от позиции, които сте заемали преди.

Ако сте разбрали всичко, може да видите обявите за IT позиции ТУК:

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР