Интервю с Валентин Попов, председател на най-големия синдикат в МВР.

...
Интервю с Валентин Попов, председател на най-големия синдикат в МВР.
Коментари Харесай

МВР: Протестът на 5 юли остава! Искаме увеличение на заплатите!

Интервю с Валентин Попов, ръководител на най-големия профсъюз в Министерство на вътрешните работи.

- Г-н Попов, вие сте ръководител на един от огромните синдикати в Министерство на вътрешните работи. Как ще коментирате Националното заседание в Министерство на вътрешните работи, което заседава поради идния ви митинг? Премиерът бе очевидно сърдит. Остава ли датата 5 юли за народен митинг?
- Да сте чули да го отменяме? Не сме! Приказките, които изговориха министър председателят и вътрешният министър след края на съвещанието, все още няма да ги разясня. Искаме да минат ден-два, с цел да забележим по какъв начин ще се развие обстановката. След това евентуално ще имаме още по-сериозни тематики за коментар.

- Заплатите ли са главният проблем, който поставяте?
- В момента - да. Има още цяла купчина от проблеми, за които сме говорили през последните години. В момента обаче ударението е тъкмо върху заплатите. Искаме нарастване тази година! Искаме и през идната, като покачването следващата година стане с изменение на закона за Министерство на вътрешните работи и обвързване на най-ниските заплати в системата със обществено измерим изменчив фактор - било междинна, било минимална заплата. Както беше преди повече от 10 години.

- Кога беше последното нарастване на вашите заплати?
- През 2014-а. Откакто ние съществуваме като профсъюз, е имало две нараствания на заплатите. Първото беше преди да се учредим - 5% от 1 януари 2009-а по време на Тройната коалиция. През лятото на 2014-а, при държавното управление на Орешарски, също имаше едно. нарастване от 10%. Само че тези 10% тогава бяха направени по този начин, че част от тях беше леко „ изядена " и не може да се каже, че бяха цялостни 10%. Това сложи отпред на дневния ни ред въпроса със заплатите - от 2009-а до момента минималната заплата за страната се е повишила с повече от 50%, междинната - също, а нашите са се повишили с по-малко от 15%!

- Защо обаче тъкмо в този момент повдигате по този начин остро въпроса?
- Поставихме този въпрос предходната есен, преди да се одобри бюджета. Поискахме нарастване на бюджета на Министерство на вътрешните работи с две учредения: първо, с цел да има за по-високи хонорари и второ, с цел да се плануват заплати за повече чиновници. Не ни чуха и не ни схванаха. По време на служебното държавно управление нямаше смисъл да се слагат въпроси от подобен темперамент. Затова ги повдигаме в този момент.

- Досега среща с министър Валентин Радев имали ли сте?
- Да. Представители на синдикатите се срещнаха с министъра при започване на мандата. Тя е протоколна и опознавателна. Тежки проблеми на такава среща не се слагат, защото би лишило доста време за полемика при седем синдиката в Министерство на вътрешните работи. Срещата бе за към 40 минути.

- Обещавали ли са ви по-високи заплати?
- Точка № 1 на съвещанието на Съвета за обществено партньорство на 15 юни т.г. беше нарастването на заплатите на чиновниците в Министерство на вътрешните работи. Съветът стигна до цялостен консенсус. В това число, че ще е належащо нарастване на заплатите тази година. Подчертавам - тази година! Не сме коментирали размера и от кой момент да стане покачването. Това е въпрос на договаряния. Тоест, на въпроса да има ли или да няма нарастване Съветът сподели „ да има! ". На другия ден министърът, не непосредствено, само че на процедура зашлеви пестник на заместника си, като отхвърли този консенсус по целия дневен ред!
Второ, последната ни конференция стартира с малко видео, на което на 19 март господин Радев, който още не беше министър, а претендент народен представител от ГЕРБ, съобщи, че заплатите в Министерство на вътрешните работи ще бъдат увеличени с 20%. Това беше предизборно заричане.

- Премиерът през днешния ден сподели: " Ето ви 10 милиона за униформи ". Вие какво тъкмо желаете: обезщетения за неполучените през последните години униформи или нови в този момент?
- И двете. Колеги не са получавали униформено облекло към този момент 4-5 години. Те в това време са отделяли от фамилния бюджет, с цел да си купуват, да вземем за пример, обувки. Поне за част от това време тези пари би трябвало да им бъдат възобновени. Не желаеме за цялото време, с цел да остане предел от средства, които да се употребяват за униформи за тази година.

- В Съвета за обществено партньорство с кого разговаряте?
- Съгласно закона за Министерство на вътрешните работи, ръководител на Съвета е министърът или избран от него заместител министър. Сега ръководител е зам.-министър Балабанов. Има едно забавно състояние с този Съвет. Министърът се сложи в комплицирана обстановка и не се и пробва да излезе от нея. Той, наподобява, не е прочел закона за Министерство на вътрешните работи. Може би е прочел разпоредбите за работа в Съвета за обществено партньорство, които съгласно синдикатите, влизат в спор със закона. Министърът направи смяна в състава му. По принцип в него постоянно е имало двама или трима заместник-министри, взел участие е и шефът на кабинета. Плюс шефовете на дирекциите, от които зависят доста неща, като бюджет, човешки запаси, ръководство на собствеността и стопанска активност.
В настоящия състав, с изключение на зам.-министър Балабанов, са заместници на дирекции или шеф отдели - това е събаряне на равнището от представителите на Министерство на вътрешните работи. От това, което слушам от министъра, той възприема Съвета за обществено партньорство надали не като експертна група, чиято работа е да му дава ум. Но не е по този начин. В закона за Министерство на вътрешните работи има член 248, алинея 3, съгласно който Съветът „ реализира обществения разговор, като позволява въпроси ", свързани със заплащането и т. н. Според господин министъра обаче Съветът се събира, вътре се приказва нещо и заместител министърът му рапортува какво се е говорило. Тук има съществено разминаване с един законов текст.

- Самият министър сподели „ аз съм синдикатът ", тъй като отговарял за всички чиновници, а освен за синдикалните членове.
- Не желаех да влизам в дискусия с министъра. Но има нещо забавно: в този Съвет би трябвало да са показани и чиновници, които не са членове на синдикати. Но те не са показани. Как се излъчват представители, е регламентирано в Кодекса на труда. Това е работа на министъра. Очевидно, той не е приключил, каквото би трябвало. Или министърът желае да каже, че той е техният представител?!

- Смятате ли, че обществото ще застане на ваша страна и ще разбере настояванията ви?
- Ние сме наясно, че Министерство на вътрешните работи не дава на обществото и на жителите това, което те желаят от него. Или най-малко не го дава в цялостен размер. От тази позиция обществото има всички учредения да има искания към Министерство на вътрешните работи. Това, върху което акцентираме е, че искания към Министерство на вътрешните работи и към обособения чиновник в Министерство на вътрешните работи са две много разнообразни неща. И друго: в случай че този срив в системата, който върви с години, продължи да се задълбочава със същите темпове, единствено след 10 години жителите ще плачат за днешната полиция. Колкото и да е зле тя в този момент.

Източник: Епицентър
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР